Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Ekonomista: Producenci żywności skorzystali na pandemii COVID-19

- W części działów produkcji przemysłowej odnotowano wyraźne zwiększenie produkcji ze względu na pandemię COVID-19. Najsilniej produkcja przemysłowa wzrosła w dziale „wyroby farmaceutyczne”, ale wzrost odnotowano również m.in. w kategoriach „artykuły spożywcze” (7,1%), „papier i wyroby z papieru” (9,9%) oraz „chemikalia i wyroby chemiczne” (6,9%) - mówi Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska SA.

Ekonomista: Producenci żywności skorzystali na pandemii COVID-19
Branża spożywcza należy do tych, które skorzystały na pandemii Covid-19 - ocenia Jakub Olipra, fot. mat. pras.
  • Źródło

Autor: Credit Agricole
Data: 21-04-2020, 13:20

- Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 9 osób zmniejszyła się w marcu do 2,3% wobec wzrostu o 4,9% w lutym, kształtując się poniżej konsensusu rynkowego (-1,7%) oraz naszej prognozy (4,5%). Po oczyszczeniu z wpływu czynników sezonowych produkcja przemysłowa zmniejszyła się w marcu o 7,2% m/m, odnotowując wyższe tempo spadku niż w czasach światowego kryzysu finansowego (listopad 2008 r.) - poinformował Olipra.

W ocenie analityka przyczyną silnego spadku produkcji w marcu były pozrywane w wyniku rozprzestrzeniającej się  pandemii COVID-19 międzynarodowe łańcuchy dostaw, które doprowadziły do ograniczenia produkcji w wielu zakładach, a w skrajnych przypadkach spowodowały wstrzymanie ich działalności (m.in. w niektórych fabrykach samochodów).

- W konsekwencji najsilniejszy spadek produkcji odnotowano w działach produkcji o relatywnie dużym udziale eksportu w sprzedaży, m.in. w działach: „pojazdy samochodowe, przyczepy i naczepy” (-28,6% r/r), „skóry i wyroby skórzane” (-21,4% r/r), „meble” (-14,7% r/r), „wyroby tekstylne” (-13,8% r/r) i „maszyny i urządzenia” (-10,4% r/r). Szacujemy, że działy o relatywnie dużej ekspozycji eksportowej obniżyły roczną dynamikę produkcji przemysłowej pomiędzy lutym a marcem o 6,5 pkt. proc. - dodaje.

Ekspert zwraca uwagę, że w strukturze danych na uwagę zasługuje stosunkowo wysoka na tle innych kategorii dynamika produkcji w działach odpowiadających za dostarczanie surowców i materiałów używanych w projektach budowlanych, m.in. „wyroby z metali” (4,3% r/r) i „wyroby z pozostałych surowców niemetalicznych” (1,7% r/r).

- Wskazuje to, że branża budowlana jak dotąd pozostała relatywnie odporna na pandemię COVID-19, co jest zgodne z naszym scenariuszem makroekonomicznym - mówi.

Olipra zauważa, że w części działów produkcji przemysłowej odnotowano wyraźne zwiększenie produkcji ze względu na pandemię COVID-19.

- Najsilniej produkcja przemysłowa wzrosła w dziale „wyroby farmaceutyczne” (39,7% r/r), co związane było z nagłym wzrostem popytu na tego rodzaju produkcję w okresie pandemii. Wzrost odnotowano również m.in. w kategoriach „artykuły spożywcze” (7,1%), „papier i wyroby z papieru” (9,9%) oraz „chemikalia i wyroby chemiczne” (6,9%), co w naszej ocenie również w znacznym stopniu było efektem masowych zakupów dokonywanych przez gospodarstwa domowe w obawie przed pandemią - dodaje.

W całym I kw. przeciętna dynamika produkcji przemysłowej obniżyła się do 1,2% r/r wobec 3,0% w IV kw. Dane stanowią zatem ryzyko w dół dla prognozy, zgodnie z którą dynamika polskiego PKB zmniejszy się w I kw. do 0,1% r/r, a w II kw. spadnie do -11,7%.

- Dzisiejsze dane dotyczące produkcji przemysłowej w marcu są lekko negatywne dla kursu złotego i rentowności polskich obligacji. Jednocześnie dzisiejsze dane stanowią wsparcie dla naszej prognozy, zgodnie z którą NBP dokona w maju kolejnej obniżki stóp procentowych o 50pb - podsumował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Jakub Olipra RSS ALERT    /    Credit Agricole RSS ALERT    /    branża spożywcza RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Grazyna 2020-04-23 09:23:52
    W całym I kw. przeciętna dynamika produkcji przemysłowej obniżyła się do 1,2% r/r wobec 3,0% w IV kw. Dane stanowią zatem ryzyko w dół dla prognozy, zgodnie z którą dynamika polskiego PKB zmniejszy się w I kw. do 0,1% r/r, a w II kw. spadnie do -11,7%.. Skąd taki pesymistyczny wynik na II kwartał?Przecież 5 marca była pierwsza ofiara COVID-!9 w Polsce i tylko część firm i handlu ucierpiała i to nie związana z żywnością. Czytam np. że mleczarstwo normalnie pracuje ale ceny wyrobów mlecznych poszybowały w górę-dlaczego?Wiele wyrobów tych nie ma w sklepach!Uważam,że w większości wyniki są nieuczciwe i jedne wygórowane w dół inne w górę.Poza ttym porównywanie r.dr. a zaraz z grudniem 2019. itp.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.208.132.33
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!