Ekonomista: Spodziewamy się rosnącej koncentracji w branży drobiarskiej oraz owocowo-warzywnej
- Konsolidacja w polskim sektorze rolno-spożywczym postępuje od lat, zarówno na poziomie produkcji jak i przetwórstwa i należy oczekiwać jej kontynuacji również w 2017 r. - zapewnia w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A.

Analityk jest zdania, że istotnym czynnikiem, który determinuje konsolidację jest koniunktura w poszczególnych branżach – pogorszenie kondycji firm sprzyja fuzjom i przejęciom. Z kolei gdy sytuacja w branży jest dobra, motywacja do konsolidacji jest mniejsza, i przedsiębiorstwa relatywnie szybko mogą rozwijać się organicznie
Zdaniem Jakuba Olipry w przypadku części działów takich jak sektor mleczny i sektor wieprzowiny koniunktura w 2017 r. będzie wyraźnie lepsza niż w 2016 r., co nie będzie sprzyjać konsolidacji.
- Z rosnącą koncentracją możemy natomiast mieć do czynienia w branży drobiarskiej, która zmaga się z problemem ptasiej grypy w warunkach nasyconego unijnego rynku drobiu. Konsolidacja może przyspieszyć również w sektorze owocowo-warzywnym, który nadal znajduje się pod silnym negatywnym wpływem rosyjskiego embarga - ocenia ekonomista Credit Agricole.
Jakie trendy będą gościć na polskim rynku żywności w 2017 r. ? Zdaniem Jakuba Olipry badania budżetów gospodarstw domowych wskazują na utrzymujący się spadek spożycia żywności w podstawowych grupach produktowych. Z drugiej strony dane dotyczące spożycia bilansowego, które poza konsumpcją w domu obejmują również spożycie poza domem, np. w punktach zbiorowego żywienia wskazują, że w tych samym kategoriach spożycie rośnie lub jego spadek jest wyraźnie wolniejszy niż w przypadku wyników badań budżetów gospodarstw domowych. Jak przekonuje analityk Credit Agricole wskazuje, to na postępującą zmianę wzorca konsumpcji żywności w Polsce.
- Polacy coraz częściej jedzą poza domem, czemu sprzyja zmiana stylu życia oraz rosnąca zamożność społeczeństwa. To z kolei ma implikacje zarówno dla kanałów dystrybucji żywności jak i jej formy. Taki trend obserwujemy w ostatnich latach i w naszej ocenie można oczekiwać jego kontynuacji również w 2017 r. - dodaje Jakub Olipra.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.