• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Eksperci: Samo ukończenie studiów dla pracodawcy liczy się coraz mniej

Znający języki obce, zmotywowany, odpowiedzialny oraz mający specjalistyczną wiedzę i znajomość branży – taki według pracodawców powinien być idealny absolwent uczelni wyższych. Zdaniem ekspertów sam fakt ukończenia studiów liczy się już coraz mniej.
  • Autor: PAP
  • Data: 09-04-2017, 09:41

Raport pt. "Oczekiwania pracodawców wobec absolwentów uczelni wyższych" opublikowało właśnie Biuro Karier Uniwersytetu Śląskiego. Badania przeprowadzono na przełomie 2015 i 2016 r. na podstawie ankiet. Wypełniło je 158 pracodawców z całej Polski, z których ostateczną próbę badawczą stanowiło 124.

"Z naszego raportu wynika, że większość pracodawców wymaga od swoich pracowników albo kandydatów do pracy znajomości języków obcych oraz pewnych umiejętności miękkich i cech osobowości. To m.in. motywowanie siebie oraz odpowiedzialność. Duże znaczenie mają też umiejętności i wiedza specjalistyczna oraz znajomość branży" - powiedziała PAP kierownik Biura Karier UŚ Agnieszka Dunaj.

Jej zdaniem wyniki raportu potwierdzają tendencje obserwowane przez badaczy w ostatnich latach. "Jeśli weźmiemy pod uwagę sytuację sprzed dziesięciu lat, wtedy większe znaczenie miało to, że ktoś po prostu skończył studia, czyli liczył się sam poziom wykształcenia. Dzisiaj pracodawcy najczęściej poszukują kandydatów ze specyficzną wiedzą i umiejętnościami; nie wystarczy tylko ukończyć studiów" - mówiła.

Podkreśliła również, że w ostatnich latach w oczach pracodawców coraz bardziej zyskują pewne cechy osobowości i kompetencje miękkie - takie jak komunikatywność, umiejętność współpracy, odpowiedzialność, systematyczność, opanowanie czy odporność na stres.

"Wielu pracodawców potwierdza, że pewnych umiejętności twardych łatwiej się nauczyć np. na szkoleniach, natomiast z umiejętnościami miękkimi już nie jest tak łatwo; dlatego są one tak pożądane. Te kompetencje z pewnością będą ważne również w następnych latach. Widzimy też, że coraz istotniejsze są umiejętności techniczne związane np. z myśleniem analitycznym czy obsługą specjalistycznych programów komputerowych" - dodała.

Uczestnicy badania odpowiadali w ankiecie na pytania dotyczące m.in. aspektów związanych ze sposobami rekrutacji, pożądanymi umiejętnościami, kompetencjami i cechami związanymi z osobowością kandydata - z podziałem na siedem grup kierunków wykładanych na uczelniach wyższych. To kierunki administracyjno-prawne, ekonomiczne, społeczne, ścisłe, humanistyczne, biologiczno-przyrodnicze i artystyczne.

We wszystkich tych kategoriach bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na wynik rekrutacji była znajomość języków obcych. Dunaj zaznaczyła jednak, że choć kiedyś wystarczyła tylko dobra znajomość języka angielskiego, to dziś "standardem jest język angielskie plus jeszcze jakiś język obcy".

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!