Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Ekspert: Do Niemiec eksportujemy głównie surowce

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 09-05-2013, 12:08
Polska żywność ma opinię naturalnej, zdrowej i dobrej jakości, ze względu na tradycyjny model rolnictwa w Polsce. Jednak jej znajomość wśród konsumentów z Niemiec jest niewystarczająca. To jeden z powodów, dla których eksportujemy do Niemiec głównie surowce a nie produkty przetworzone - ocenia Dorota Białczak, Radca Wydziału Ekonomicznego Ambasady RP w Berlinie.
Ekspert: Do Niemiec eksportujemy głównie surowce
Dorota Białczak, Radca Wydziału Ekonomicznego Ambasady RP w Berlinie

- Zapytany o produkty kojarzące się z Polską, przeciętny konsument wskaże zapewne polską gęś, bardzo popularną w okresie adwentu i Bożego Narodzenia oraz polską wódkę. To niewiele mając na uwadze jak szeroką ofertę żywnościową ma Polska - mówi Dorota Białczak.

- Konieczna jest intensyfikacja promocji polskiej żywności przetworzonej i wspieranie poszukiwania niemieckich importerów dla niej. Niemcy wspierają swój eksport żywności poprzez ukierunkowane misje gospodarcze, służące poszukiwaniu importerów. Może takie działanie powinniśmy także w większym stopniu realizować w odniesieniu do branży spożywczej - podkreśla.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!