Ekspert ING Bank Śląski na EEC 2019: Konsolidacja na rynku spożywczym to efekt wielu przesłanek
- Autor: BW, portalspozywczy.pl
- Data: 21-05-2019, 11:34

Jedną z takich przesłanek jest np. konsolidacja handlu i rosnąca siła sieci handlowych, które poszukują partnerów dostarczających dużej ilości towarów o odpowiedniej jakości, co z kolei prowadzi firmy do podjęcia decyzji o inwestycjach skierowanych na rozbudowę, unowocześnienie produkcji i uzyskiwanie efektu skali.
- Firmy zwracają się więc czasami o pomoc albo do inwestorów branżowych albo do finansowych, a wraz z kapitałem dostają również wsparcie technologiczne czy w postaci know-how – mówiła dyrektor ING Banku Śląskiego podczas debaty "Rynek spożywczy. Czas konsolidacji", która odbyła się w ramach XI Europejskiego Kongresu Gospodarczego (EEC 2019) w Katowicach.
komentarze (0)