Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Ekspert: Kuchnia szpitalna jest dużo lepsza od cateringu dietetycznego

  • Autor: PAP (op. AT)
  • Data: 13-08-2022, 10:34
Kuchnia szpitalna jest dużo lepsza od cateringu dietetycznego, ponieważ skraca drogę, którą żywności pokonuje z kuchni do pacjenta - mówi dr n. med. Bogdan Szponar z Zakład Edukacji Dietetycznej i Żywieniowej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Ekspert: Kuchnia szpitalna jest dużo lepsza od cateringu dietetycznego
Kuchnia szpitalna jest dużo lepsza od cateringu dietetycznego? fot. PTWP

Żywieniowiec: dobrze odżywiony pacjent szybciej zdrowieje

Dr Szponar stwierdził, że pokarm to nie tylko źródło białek, tłuszczów i węglowodanów, ale również bioaktywnych składników odżywczych, które w sposób istotny wpływają na rekonwalescencję pacjenta i jego powrót do zdrowia, dlatego ważne jest, aby pacjent miał optymalnie skomponowaną dietę.

"Żywność zawiera różnorodne składniki, które mogą polepszyć lub mogą pogorszyć procesy rekonwalescencji" - powiedział ekspert. Jako przykład podał fosfolipidy przyśpieszające proces regeneracji wątroby, które w formie skoncentrowanej można kupić w postaci drogich medykamentów. "Te same fosfolipidy można zaaplikować pacjentowi w postaci prawidłowo skomponowanej diety" - przyznał.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!