Ekspert o suszy: Ubytki w plonowaniu nie muszą być kompensowane wyższymi cenami
- Autor: Olimpia Wolf, portalspozywczy.pl
- Data: 04-05-2020, 09:44

Dlaczego tegoroczna susza może być dotkliwsza od tej z 2019 roku, jaki może mieć wpływ na producentów żywności oraz płody rolne, w tym na zboża i co może kształtować dynamikę cen żywności? Zapraszamy do lektury obszernego artykułu w Strefie Premium: Nadchodzi ogromna susza. Uderzy w rolników i firmy spożywcze
– Ubytki w plonowaniu nie muszą być kompensowane wyższymi cenami, ponieważ w wielu przypadkach o ich poziomie decydują uwarunkowania na rynkach zagranicznych. Tak dzieje się np. na rynku zbóż, ale nie tylko - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Mariusz Dziwulski, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych PKO Banku Polskiego.
– W sezonie 2019/20, mimo spadku zbiorów wywołanym suszą, ceny wielu warzyw w Polsce na poziomie producenta, z uwagi na łagodzącą presję importu, były zdecydowanie niższe niż przed rokiem. W pierwszym kwartale 2020 roku w krajach Europy Zachodniej (Wielka Brytania, Francja, Niemcy, kraje Beneluksu) odnotowano większe ilości opadów niż w Polsce. Niemniej, sytuacja w tych krajach również się pogarsza, co wzmacniać może ryzyko wzrostu cen. Dodatkowo niski poziom wilgotności gleb notuje się także na Ukrainie, czy też w Rumunii – wyjaśnia ekspert.
komentarze (0)