Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Biznes i technologie

Ekspert o suszy: Ubytki w plonowaniu nie muszą być kompensowane wyższymi cenami

  • Autor: Olimpia Wolf, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-05-2020, 09:44
Mariusz Dziwulski, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych PKO Banku Polskiego tłumaczy w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, że susza może przede wszystkim oznaczać straty dla rolników, a kolejny rok jej występowania jest zagrożeniem dla ciągłości działania wielu gospodarstw.
Ekspert o suszy: Ubytki w plonowaniu nie muszą być kompensowane wyższymi cenami
Mariusz Dziwulski, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych PKO Banku Polskiego. Fot. materiały prasowe

Dlaczego tegoroczna susza może być dotkliwsza od tej z 2019 roku, jaki może mieć wpływ na producentów żywności oraz płody rolne, w tym na zboża i co może kształtować dynamikę cen żywności? Zapraszamy do lektury obszernego artykułu w Strefie Premium: Nadchodzi ogromna susza. Uderzy w rolników i firmy spożywcze

– Ubytki w plonowaniu nie muszą być kompensowane wyższymi cenami, ponieważ w wielu przypadkach o ich poziomie decydują uwarunkowania na rynkach zagranicznych. Tak dzieje się np. na rynku zbóż, ale nie tylko - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Mariusz Dziwulski, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych PKO Banku Polskiego.

– W sezonie 2019/20, mimo spadku zbiorów wywołanym suszą, ceny wielu warzyw w Polsce na poziomie producenta, z uwagi na łagodzącą presję importu, były zdecydowanie niższe niż przed rokiem. W pierwszym kwartale 2020 roku w krajach Europy Zachodniej (Wielka Brytania, Francja, Niemcy, kraje Beneluksu) odnotowano większe ilości opadów niż w Polsce. Niemniej, sytuacja w tych krajach również się pogarsza, co wzmacniać może ryzyko wzrostu cen. Dodatkowo niski poziom wilgotności gleb notuje się także na Ukrainie, czy też w Rumunii – wyjaśnia ekspert. 

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!