Partner portalu
partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Ekspert: Opłata cukrowa to pierwszy krok w walce o zdrowsze społeczeństwo

Opłata cukrowa to pierwszy krok do tego, byśmy stawali się zdrowszym społeczeństwem. Ma też wymiar edukacyjny, tak bardzo potrzebny najmłodszym, którzy w coraz większym stopniu borykają się z otyłością – mówi PAP prof. Maciej Banach z Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi.

"Każdy krok, który będzie nas przybliżał do tego, że będziemy mieli zdrowsze społeczeństwo, jest krokiem dobrym i bardzo pożądanym. To otworzy jedną bramkę, byśmy się zdrowiej odżywiali" - wyjaśnił. Tym bardziej, że - jego zdaniem - ten pomysł ma również wymiar edukacyjny.

"W tym wszystkim niezwykle potrzebna jest bowiem wiedza rodziców i dzieci na temat zdrowego żywienia" - stwierdził przewodniczący Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego, dyrektor ICZMP.

"Sam jestem ojcem i przez lata obserwowałem, co dzieci piją i czym się odżywiają. Jak wiele w naszych sklepach jest niezdrowych dosładzanych napojów, słodyczy" - dodał.

Zauważył, że dosładzane napoje z punktu widzenia funkcjonowania organizmu to - używając słów młodzieży - "prawdziwy dramat". Wywołują otyłość, ale też inne groźne choroby.

"Spróbujmy tym pierwszym krokiem, jakim jest podatek cukrowy, z tą otyłością, z zespołem metabolicznym, nadciśnieniem tętniczym i innymi czynnikami ryzyka powalczyć" - powiedział.

Profesor przybliżył też problem spożywania nadmiaru cukru. Powołał się na swoje badania dotyczące wpływu wysoko i niskowęglowodanowej diety na zdrowie. Zastrzegł jednak, że w tej ocenie wzięto pod uwagę całą podaż węglowodanów, również tych zawartych w zdrowej żywności: owocach, warzywach czy makaronach. Nie ograniczono się jedynie do napojów słodzonych. Niemniej jednak badanie pokazało, że osoby dorosłe spożywające nadmiar węglowodanów 400-500 g dziennie (przy przeciętnym dziennym zapotrzebowaniu ok. 200 - 300 g - dla przykładu porcja bezmięsnego makaronu plus banan to ok. 100 g węglowodanów) miały problem z nadwagą, otłuszczeniem wątroby, stan przedcukrzycowy lub cukrzycę, zaburzenia lipidowe, co całościowo wiązało się ze znacznie wyższym ryzykiem sercowo-naczyniowym.

"To wszystko przekładało się w odległej perspektywie, powyżej 2-5 lat, na ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych" - powiedział. Dlatego też - w jego opinii - dieta wysokowęglowodanowa jest bezwzględnie dietą niekorzystną. To jego zdaniem wystarczające argumenty, by wszystkim sztucznym i dosładzanym produktom powiedzieć kategorycznie "nie".

Podkreślił, że najkorzystniejszą dietą jest ta zbilansowana, w której węglowodany pochodzą z naturalnych źródeł. A dodatkowo jeszcze, jeśli zdrową dietę połączy się z edukacją, aktywnością fizyczną jest szansa na to, że odniesiemy "sukces populacyjny". Zdaniem profesora, najważniejsze jest to, że wykonano pierwszy krok.

więcej informacji:

podatek cukrowy RSS ALERT    /    opłata cukrowa RSS ALERT    /    zdrowie RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.188.89
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!