Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Ekspert: Tylko badania dają pewność jakości żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-03-2013, 13:38
Obowiązek badania żywności na wszystkich etapach produkcji wynika z przepisów prawa żywnościowego. Producenci i dystrybutorzy są zobligowani do dostarczania żywności bezpiecznej, niezagrażającej zdrowiu i życiu konsumenta. Brak bieżącego monitorowania parametrów zdrowotnych żywności może mieć bardzo negatywne konsekwencje. Producenci, którzy nie wykonują badań laboratoryjnych, nie mogą być pewni jakości i trwałości swoich wyrobów - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Milena Zielińska, Kierownik ds. Rozwoju Certyfikacji Wyrobów TÜV Rheinland Polska.
Ekspert: Tylko badania dają pewność jakości żywności
Milena Zielińska, Kierownik ds. Rozwoju Certyfikacji Wyrobów TÜV Rheinland Polska

Jej zdaniem, przepisy prawne regulują maksymalne dopuszczalne zawartości zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych w żywności. Niejednokrotnie jednak pojawia się pytanie, z jaką częstotliwością producent powinien badać swoje produkty oraz jaki powinien być właściwy zakres analiz.

Zakres parametrów mikrobiologicznych, jakie producent żywności zobowiązany jest zweryfikować określa Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 r. Dokument specyfikuje minimalne wymagania dotyczące zakresu badań dla poszczególnych grup produktów spożywczych oraz podaje limity zanieczyszczeń takich jak: Listeria monocytogenes, Salmonella, Enterotoksyny gronkowcowe, Enterobacter sakazakii, E. coli, Histamina, Liczba bakterii tlenowych, Enterobacteriaceae, Gronkowce koagulazododatnie, przypuszczalne Bacillus cereus. Rozporządzenie wyznacza ramy, do których producent powinien dostosować zakres i limity parametrów mikrobiologicznych pozwalających potwierdzić bezpieczeństwo zdrowotne artykułów spożywczych. Nie powinno być jednak traktowane jako jedyny wyznacznik zakresu badań.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!