Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Biznes i technologie

Ekspert: Wyzwania eksporterów żywności to nadprodukcja, zatory płatnicze i protekcjonizm

  • Autor: Olimpia Wolf, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-04-2020, 12:23
Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności tłumaczy w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, że eksport żywności stanowi ponad 30 proc. całej produkcji żywności w Polsce, dlatego wszelkie utrudnienia w swobodnej wymianie handlowej bardzo szybko negatywnie wpływają na kondycję polskich producentów i przetwórców żywności.
Ekspert: Wyzwania eksporterów żywności to nadprodukcja, zatory płatnicze i protekcjonizm
Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, fot. PTWP

Więcej o wyzwaniach, problemach oraz szansach polskich eksporterów żywności w Strefie Premium: Koronawirus: Szanse i zagrożenia dla polskich eksporterów żywności

Andrzej Gantner podkreśla, że pandemia COVID-19 praktycznie z dnia na dzień wyłączyła całą branżę HoReCa w większości krajów UE, w tym u naszych największych odbiorców wołowiny, drobiu, napojów, produktów mleczarskich. – W efekcie mamy w całej UE, która jest kluczowym dla nas rynkiem, dużą nadprodukcję, a co za tym idzie problemy ze sprzedażą i spadające szybko ceny. Jeżeli nie zostaną podjęte szybko działania finansujące przechowywanie, grozi nam całkowite załamanie rynku i potężne straty producentów – zauważa ekspert.

W jego ocenie dużym zagrożeniem jest również potężny zator płatniczy, który powstał w wyniku zamknięcia restauracji i hoteli. – Firmy te walczą obecnie o przeżycie i większość z nich nie jest w stanie uregulować należności wobec dostawców. Przekłada się to na płynność finansową podmiotów w całym łańcuchu produkcji i dostaw. Dlatego tak ważne są gwarancje dostępu do preferencyjnych kredytów, pozwalających na utrzymanie przynajmniej częściowej płynności do czasu poluzowania ograniczeń w tym sektorze – mówi wiceprezes PFPŻ.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • lwl. 2020-04-24 18:15:09

    Panie prezesie dla kogo te bzdury Pan sączysz. Światu grozi widmo głodu. Obecnie mamy suszę stu lecia, w marketach wyrywają sobie ostatni kartonik mleka, a pan żeby uzasadnić obniżkę cen surowców przez przetwórców rolnikom wypisujesz takie różne głupoty, które to uzasadniają. Wstyd, powinni pana natychmiast zwolnić, bo rolnikom ręce opadają i tracą cel swej ciężkiej pracy na stratach, bo mamy takich filozofów i bajerantów.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!