Ekspert: Wyzwania eksporterów żywności to nadprodukcja, zatory płatnicze i protekcjonizm
- Autor: Olimpia Wolf, portalspozywczy.pl
- Data: 23-04-2020, 12:23

Więcej o wyzwaniach, problemach oraz szansach polskich eksporterów żywności w Strefie Premium: Koronawirus: Szanse i zagrożenia dla polskich eksporterów żywności
Andrzej Gantner podkreśla, że pandemia COVID-19 praktycznie z dnia na dzień wyłączyła całą branżę HoReCa w większości krajów UE, w tym u naszych największych odbiorców wołowiny, drobiu, napojów, produktów mleczarskich. – W efekcie mamy w całej UE, która jest kluczowym dla nas rynkiem, dużą nadprodukcję, a co za tym idzie problemy ze sprzedażą i spadające szybko ceny. Jeżeli nie zostaną podjęte szybko działania finansujące przechowywanie, grozi nam całkowite załamanie rynku i potężne straty producentów – zauważa ekspert.
W jego ocenie dużym zagrożeniem jest również potężny zator płatniczy, który powstał w wyniku zamknięcia restauracji i hoteli. – Firmy te walczą obecnie o przeżycie i większość z nich nie jest w stanie uregulować należności wobec dostawców. Przekłada się to na płynność finansową podmiotów w całym łańcuchu produkcji i dostaw. Dlatego tak ważne są gwarancje dostępu do preferencyjnych kredytów, pozwalających na utrzymanie przynajmniej częściowej płynności do czasu poluzowania ograniczeń w tym sektorze – mówi wiceprezes PFPŻ.
komentarze (1)
Panie prezesie dla kogo te bzdury Pan sączysz. Światu grozi widmo głodu. Obecnie mamy suszę stu lecia, w marketach wyrywają sobie ostatni kartonik mleka, a pan żeby uzasadnić obniżkę cen surowców przez przetwórców rolnikom wypisujesz takie różne głupoty, które to uzasadniają. Wstyd, powinni pana natychmiast zwolnić, bo rolnikom ręce opadają i tracą cel swej ciężkiej pracy na stratach, bo mamy takich filozofów i bajerantów.
Odpowiedz