FAO: Niewielki spadek cen żywności na świecie w listopadzie
- Autor: PAP
- Data: 12-12-2016, 17:26
Według danych FAO, notowania żywności rosną od początku tego roku, jedynie w lipcu i w listopadzie miał miejsce nieznaczny spadek cen. W listopadzie najbardziej potaniał cukier (-8,9 proc.), niższe były ceny zbóż (-0,6 proc.) i mięsa (-0,2 proc.). Podrożały oleje roślinne (+4,5 proc.) oraz produkty mleczarskie (+1,9 proc.).
W sektorze mięsnym obniżyły się ceny wieprzowiny, mięsa owczego oraz drobiowego, podrożała natomiast wołowina. Przyczyną niewielkiego spadku cen wieprzowiny był niższy popyt importowy Chin, a co za tym idzie ograniczenie unijnego eksportu na ten rynek przy dużej podaży. Do spadku cen mięsa owczego na świecie przyczynił się sezonowy wzrost podaży w Oceanii. Notowania wołowiny wzrosły natomiast z uwagi na ograniczenie produkcji i zwyżkę cen eksportowych w Australii.
Ceny zbóż spadły w listopadzie (po nieznacznym październikowym wzroście) i były o 7,9 proc. niższe niż przed rokiem. Do tendencji zniżkowej przyczyniło się umocnienie wartości dolara amerykańskiego oraz duża podaż ziarna w skali globu. Dobre prognozy zbiorów w Australii i Argentynie miały wpływ na obniżenie notowań pszenicy.
Spadek cen cukru w listopadzie spowodowany był głównie przez osłabienie się brazylijskiego reala wobec dolara, co sprzyjało wzrostowi eksportu.
Artykuły mleczarskie (pełne mleko w proszku i masło) podrożały ze względu na utrzymujący się popyt ze strony krajów Bliskiego Wschodu, Północnej Afryki oraz Chin. Ponadto zmniejszyły się dostawy tych produktów z Nowej Zelandii.
Przyczyną dużego wzrostu cen olejów był olej palmowy. Ceny tego surowca umocniły się za sprawą m.in. niższej od spodziewanej produkcji w Azji Południowowschodniej oraz dzięki perspektywie dalszego wzmacniania się podaży globalnej. Wzrosły również notowania oleju sojowego na skutek stabilnego popytu ze strony globalnych importerów oraz obniżenia mocy przerobowych w Ameryce Południowej. Do wzrostu cen przyczyniła się też perspektywa zwiększenia zapotrzebowania na oleje roślinne ze strony sektora biodiesla. (PAP)
Indeks cen żywności FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen: mięsa, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Sylwester Stępień, Pekao: klienci mogą kupować więcej produktów budżetowych
-
Ceny żywności 2022. Czy będzie taniej?
-
mleczna środa
Inflacja zmniejszy krajowe spożycie mleka?
-
Inflacja w Polsce. W których regionach jest najdrożej?
-
Średnia cena koszyka zakupowego w maju nieco spadła
-
Drożyzna 2022. Czy tempo wzrostu cen wyhamuje w najbliższych miesiącach?
-
Hiszpania: najwyższy wzrost cen żywności od 28 lat
-
Ceny żywności: W sierpniu i wrześniu szczyt drożyzny?
-
Szczyt drożyzny wciąż przed nami. Rekordzistą podwyżek - olej
-
Branża spożywcza i handlowa w maju: Przejęcia, rozbudowy zakładów i znakowanie żywności
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
komentarze (0)