Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Biznes i technologie

Filtr z białka jaj wychwytuje mikroplastik

  • Autor: PAP
  • Data: 16-11-2022, 08:23
Naukowcy z Princeton wykorzystując białka jaj stworzyli aerożel, który sprawnie i niedrogo wychwytuje z wody sól oraz mikroplastik. Zdaniem naukowców aerożel można produkować niedrogo i w dużych ilościach oraz przy niskich nakładach stosować na dużą skalę.
Filtr z białka jaj wychwytuje mikroplastik
Filtr z jaj wychwytuje mikroplastik; fot. unspalsh

Chleb i jaja - prace nad nowym materiałem

Prof. Craig Arnold z Princeton University pracuje nad nowymi materiałami, w tym aerożelami, do rozmaitych, nowych zastosowań. Jak opowiada, pewnego dnia miał niezwykły pomysł. "Siedziałem i wpatrywałem się w chleb w kanapce. I pomyślałem do siebie - to jest dokładnie struktura, której potrzebujemy" - relacjonuje.

Jego zespół zaczął więc pracować nad różnymi przepisami na chleb z dodatkiem węgla, próbując stworzyć nowy rodzaj materiału. Po usuwaniu kolejnych składników z mieszanki w poszukiwaniu najlepszego rozwiązania, pozostało tylko białko jaj, które okazało się strzałem w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!