FRSiH: Wydajny łańcuch dostaw – między sprawdzoną strategią a innowacją - pełna relacja
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 21-10-2016, 08:06

Uczestnicy dyskusji byli zgodni, że wachlarz usług logistycznych ulega coraz większemu rozszerzeniu. To już nie tylko magazynowanie i transport, ale szeroko rozumiane usługi organizowane w ścisłej współpracy z klientem, nierzadko "szyte na miarę". Termin logistyka oznacza dziś dużo więcej niż jeszcze kilkanaście lat temu.
Maciej Madejak, Head of Business Development Poland w Grupie Goodman wskazał, że na rynku rośnie nie tylko zamożność, ale i świadomość klientów.
- Każdy klient wie dokładnie jak zbudować swój biznes oraz jak magazyn powinien wyglądać i funkcjonować. Dlatego podczas negocjacji wychodzą rzeczy, na których uczymy się zarówno my, jak i klient. Magazyny nie są już tak prostymi budynkami jak kiedyś. Sama instalacja urządzeń kontroli temperatury wymaga dużej wiedzy, technologii i nakładów kapitału. Dzisiejsza logistyka ma zupełnie inny charakter niż 10 lat temu. Dlatego jako deweloperzy musimy reagować zarówno jeśli chodzi o zmiany na rynku, jak i nowe produkty, które pojawiają się w krajach zachodnich. Wydaje się, że czeka nas także zmiana koncepcji centrów dystrybucyjnych, które zamiast na obrzeżach aglomeracji, będą wchodzić w miasto żeby skrócić czas dotarcia do klienta - dodał.
Najważniejszym trendem w budowie magazynów jest obecnie automatyzacja. Leszek Górski, szef sprzedaży w SSI-Schaefer zwrócił uwagę, że przedsiębiorcy często ulegają modzie na tego typu rozwiązania.
- Przedsiębiorcy często chcieliby popisać się przed konkurencją i zbudować magazyn automatyczny mimo braku takiej potrzeby. Tymczasem jeżeli nie ubierzemy zamierzeń w liczby i konkrety, to taka inwestycja nie ma sensu. Magazyn jest budowany jak garnitur na miarę, najlepiej pasuje na jedną osobę, a niekoniecznie na wiele.
Górski przyznaje jednak, że korzystanie z magazynu automatycznego ma swoje niezaprzeczalne zalety.
- System wymusza ograniczenia, które człowiek jest w stanie obejść, a maszyna nie i dzięki temu nie dopuszcza do niedociągnięć. Pracownik nie musi dotrzeć do palety, wyjmować jej i włożyć do samochodu. System automatyczny robi to za niego i to w sposób, który nie uszkadza palety. Magazyn to szybkość, uporządkowanie, uniknięcie strat. Klient to widzi i jest w stanie to docenić, bo dostaje towar jakiego oczekuje i wtedy kiedy chce. Obecnie apteki zamawiają towar w hurtowniach z wyprzedzeniem dwugodzinnym. Nie dostałyby go w takim czasie gdyby nie automatyzacja procesów. Jeśli klient ma mieć zawsze rację, to automatyzacja jest nieuchronna, bo tylko ona spełnia tak wyśrubowane oczekiwania - dodał.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
- FRSiH2016
- RSS
- ALERT
- Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2016
- RSS
- ALERT
- Dariusz Kierski
- RSS
- ALERT
- Grupa Muszkieterów
- RSS
- ALERT
- łańcuch dostaw
- RSS
- ALERT
- rynek pracy 2016
- RSS
- ALERT
- produkty świeże
- RSS
- ALERT
- Maciej Madejak
- RSS
- ALERT
- Goodman
- RSS
- ALERT
- Piotr Pietrzykowski
- RSS
- ALERT
- Green Factory Logistics
- RSS
- ALERT
- Leszek Górski
- RSS
- ALERT
- SSI Schaefer
- RSS
- ALERT
- Dariusz Stolarczyk
- RSS
- ALERT
- Ruch SA
- RSS
- ALERT
- Marcin Wakuła
- RSS
- ALERT
- Lactalis
- RSS
- ALERT
- Aleksandra Zajączkowska
- RSS
- ALERT
- Chep
- RSS
- ALERT
- logistyka
- RSS
- ALERT
Powiązane tematy:
-
Krytyczna sytuacja w transporcie. 150 tys. kierowców mogłoby znaleźć pracę od ręki
-
Lidl z nową powierzchnią magazynową w 7R Park Poznań West
-
Grupa Ambra wymienia samochody na elektryczne
-
Kłopoty z łańcuchem dostaw. Brakuje burbona, piwa i nuggetsów
-
InPost wprowadza nowe Paczkomaty. Czym różnią się od klasycznych?
-
Duża transakcja na rynku magazynowym. Fundusz kupił 5 parków logistycznych
-
Klienci Ikei mogą odetchnąć: sklepy zatowarowane jak przed pandemią
-
Chiński gigant handlu z magazynami w Panattoni Park Nadarzyn
-
Ranny łoś biegał po dk7 pod Płońskiem. Zwierzę padło
-
Nowe postanowienia Pakietu Mobilności zdestabilizują rynek
- Lista firm z branży piekarniczo-cukierniczej
- Czy polski kurczak jest przygotowany do zimy? (analiza)
komentarze (0)