Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Dyrektor PFPŻ: Rozwiązania prawne dot. podwójnej jakości uwzględniają specyfikę rynku żywności UE

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 10-04-2019, 10:19
Rozwiązania prawne dotyczące tzw. podwójnej jakości, przyjęte przez Komitet IMCO Parlamentu Europejskiego należy uznać za realistyczne i uwzględniające specyfikę rynku żywności UE – uważa Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Dyrektor PFPŻ: Rozwiązania prawne dot. podwójnej jakości uwzględniają specyfikę rynku żywności UE
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, fot. PTWP

– Przyjęto, że ewentualne różnice w składzie produktów mogą być uzasadnione z obiektywnych powodów np. różnic w przepisach na poszczególnych rynkach UE,  dostępności i sezonowości surowców, dobrowolnych strategii przeformułowania wyrobów, różnej masy lub ilości związanej z uwarunkowaniami lokalnego rynku – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Dodaje, że lista obiektywnych i uzasadnionych czynników, które mogą być powodem występowanie różnic ma charakter otwarty, co pozwoli na indywidualne podejście organów kontrolnych uwzględniające specyfikę lokalnych rynków.  

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!