W 2009 r. GIJHARS opublikował 87 decyzji o stwierdzeniu zafałszowania. - Dotyczyły one 47 firm. Najwięcej z nich, bo aż 15 z nich reprezentowało piekarnie i cukiernie. Opublikowaliśmy także dane 7 zakładów mięsnych, 4 mleczarni i 6 producentów ryb, oraz przetworów rybnych. Jak widać, większość z ukaranych tym sposobem przedsiębiorstw zajmowało się produkcją artykułów z głównych kategorii asortymentowych - zwraca uwagę Stanisław Kowalczyk. - Obserwujemy, że naszymi publikacjami najbardziej interesuje się prasa lokalna. Redakcje mediów lokalnych uważnie wychwytują informacje dotyczące firm działających na ich regionach - dodaje.
Podawanie do publicznej wiadomości pierwszej decyzji o zafałszowaniu przez GIJHARS spotkało się z zainteresowaniem gazet ogólnopolskich. - Potem wśród mediów głównego nurtu zainteresowanie osłabło. Może czekają na kolejne decyzje - tłumaczy Kowalczyk. - Narzędzie, którym obecnie dysponujemy powinno być dla firm z sektora spożywczego swoistym memento - podkreśla.
Na razie, wśród ujawnionych przez Inspekcję przedsiębiorstw nie ma czołowych firm z poszczególnych gałęzi przemysłu spożywczego.
komentarze (2)
Co z tego?. Wszystkie te firmy się odwołały do sądu i trzeba poczekać co z tego wyniknie? Czy przypadkiem GIJHARS nie będzie musiał zapłacić odszkodowań firmom. A to już nie będzię z pieniędzy Inspektora , tylko podatników.
OdpowiedzTrzeba zaznaczyć że te duże molochy nie są kontrolowane przez IJHARS co widać ile jest źle oznakowanych produktów w sklepach, a u małego producenta się czepiają i skarżą że fałszuje!!! Jogurt naturalny bez cukru DANON chyba każdy naturalny jogurt nie powinien zawierać cukru dodanego!!! Albo masło bez dodatków - przecież każde masło nie może zawierać żadnego dodatku jak konserwanty itp. - wg śmiesznych przepisów!!!!! Tępe jełopy
Odpowiedz