Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Biznes i technologie

GUS: W 2019 r. w UE spadło spożycie produktów rolnych na jednego mieszkańca

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-12-2020, 13:43
W 2019 r. spożycie podstawowych artykułów konsumpcyjnych na jednego mieszkańca, z wyjątkiem owoców i mleka krowiego było niższe niż przed rokiem. Spożycie przetworów ze zbóż pozostało na niezmienionym poziomie – czytamy w opracowaniu rocznym GUS.
GUS: W 2019 r. w UE spadło spożycie produktów rolnych na jednego mieszkańca
Spożycie mięsa ogółem od 2013 r. wzrosło w przeliczeniu na jednego mieszkańca o 4,9 kg i w 2019 roku wynosiło 69,8 kg. fot. Shutterstock

GUS podaje, że w przeliczeniu na mieszkańca w spożyciu mięsa dominowało podobnie jak w latach poprzednich mięso wieprzowe – 40,3 kg (42,6 kg w 2018 r.). Spożycie mięsa drobiowego było o ok. 10 kg niższe niż wieprzowego i wyniosło – 28,3 kg (29,6 kg w 2018 r.), a wołowego pozostało jak zwykle najniższe – 2,7 kg (wobec 3,0 kg).

Według danych FAO światowe spożycie mięsa wyniosło w 2019 r. ok. 328 mln ton. W latach 2009–2019 średnioroczny wzrost spożycia mięsa kształtował się na poziomie ok. 2%.

Dalsza część artykułu (89%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!