Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

GUS: W 2019 r. w UE spadło spożycie produktów rolnych na jednego mieszkańca

W 2019 r. spożycie podstawowych artykułów konsumpcyjnych na jednego mieszkańca, z wyjątkiem owoców i mleka krowiego było niższe niż przed rokiem. Spożycie przetworów ze zbóż pozostało na niezmienionym poziomie – czytamy w opracowaniu rocznym GUS.

GUS: W 2019 r. w UE spadło spożycie produktów rolnych na jednego mieszkańca
Spożycie mięsa ogółem od 2013 r. wzrosło w przeliczeniu na jednego mieszkańca o 4,9 kg i w 2019 roku wynosiło 69,8 kg. fot. Shutterstock

Autor: BW, portalspozywczy.pl
Data: 11-12-2020, 10:22

GUS podaje, że w przeliczeniu na mieszkańca w spożyciu mięsa dominowało podobnie jak w latach poprzednich mięso wieprzowe – 40,3 kg (42,6 kg w 2018 r.). Spożycie mięsa drobiowego było o ok. 10 kg niższe niż wieprzowego i wyniosło – 28,3 kg (29,6 kg w 2018 r.), a wołowego pozostało jak zwykle najniższe – 2,7 kg (wobec 3,0 kg).

Według danych FAO światowe spożycie mięsa wyniosło w 2019 r. ok. 328 mln ton. W latach 2009–2019 średnioroczny wzrost spożycia mięsa kształtował się na poziomie ok. 2%.

Mięso - szeroką ofertę znajdziecie na stronach serwisu Giełda Rolna 

Jaja -  szeroką ofertę znajdziecie na stronach serwisu Giełda Rolna

GUS podaje, że białka zwierzęce (mięso, nabiał, jaja i ryby) odgrywają główną rolę w diecie mieszkańców UE. Po 2013 r., w którym wprowadzono restrukturyzację sektora mleczarskiego i nowe regulacje w sektorze wieprzowiny, poprawa sytuacji ekonomicznej gospodarstw domowych w krajach Wspólnoty wpływała na rosnące spożycie mięsa.

Spożycie mięsa ogółem od 2013 r. wzrosło w przeliczeniu na jednego mieszkańca o 4,9 kg i w 2019 roku wynosiło 69,8 kg. W zależności od gatunków mięsa w spożyciu występują duże różnice. Według danych Eurostat konsumpcja mięsa wieprzowego i wołowego w 2019 r. w przeliczeniu na jedną osobę wzrosła odpowiednio o 0,5 kg w stosunku do 2013 r. i wyniosła stosownie 31,8 kg i 10,5 kg.

GUS podaje w opracowaniu, że wysoki wzrost spożycia odnotowano w przypadku mięsa drobiowego (o ok. 19% – średnio do 25,6 kg na mieszkańca UE). W niewielkim stopniu zmniejszyło się natomiast spożycie jagnięciny – o 0,1 kg do 1,7 kg per capita.

W raporcie GUS czytamy, że według prognoz KE w kolejnych latach spożycie mięsa w UE nieznacznie spadnie w związku ze zmianą nawyków żywieniowych konsumentów, jak również z zachodzącymi zmianami klimatycznymi i wprowadzaniem norm związanych z dobrostanem zwierząt.

- Generalnie spadkowi spożycia będą towarzyszyły zmiany w koszyku konsumenckim, polegające przede wszystkim na zastępowaniu wieprzowiny mięsem drobiowym postrzeganym jako tańsze i zdrowsze – podaje GUS.

więcej informacji:

konsumpcja RSS ALERT    /    żywność RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    mleko RSS ALERT    /    GUS RSS ALERT    /    eksport RSS ALERT    /    import RSS ALERT    /    artykuły rolno-spożywcze RSS ALERT    /    produkty rolno-spożywcze RSS ALERT    /    produkty rolne RSS ALERT    /    produkcja żywności RSS ALERT    /    Unia Europejska RSS ALERT    /    Polska RSS ALERT    /    gospodarka RSS ALERT    /    spożycie mięsa RSS ALERT    /    jaja RSS ALERT    /    zboża RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.233.139
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!