Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

GUS: W 2019 roku zmniejszyła się produkcja roślinna i zwierzęca

W 2019 r., po dwóch latach wzrostu, odnotowano w Polsce 3 proc. spadek produkcji rolniczej liczonej w cenach stałych. Zmniejszyła się zarówno produkcja roślinna jak i zwierzęca - wynika z raportu GUS.

GUS: W 2019 roku zmniejszyła się produkcja roślinna i zwierzęca
W 2019 roku zmniejszyła się produkcja roślinna i zwierzęca, fot. shutterstock

Na wynik produkcji roślinnej wpłynął spadek zbiorów owoców z drzew w sadach - o ok. 13 proc., owoców z plantacji jagodowych oraz krzewów owocowych w sadach o ok. 16 proc. i ziemniaków o ok. 12 proc. Spadek produkcji zwierzęcej był wynikiem zmniejszenia wolumenu produkcji głównie żywca wieprzowego (o ok. 5 proc.).

Natomiast wartość globalnej produkcji rolniczej w cenach bieżących wzrosła w stosunku do 2018 r. o 7 proc. w wyniku wzrostu zarówno produkcji roślinnej (o ok. 12 proc.), jak i zwierzęcej (o ok. 3 proc.). Według GUS, "na wzrost ten wpłynęły, poza zmianami wolumenu produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, zmiany cen produktów rolnych skorelowane z krajową podażą i zmianami cen zachodzącymi na zagranicznych, przede wszystkim unijnych rynkach rolnych".

Wartość produkcji towarowej w cenach bieżących była wyższa niż przed rokiem. W przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych (UR) wartość towarowej produkcji roślinnej wzrosła z 2219 zł w 2018 r. do 2451 zł w 2019 r., a towarowej produkcji zwierzęcej - z 3635 zł do 3705 zł.

Powierzchnia zasiewów w ub.r. wyniosła 10,9 mln ha i była zbliżona do powierzchni z 2018 r. W strukturze zasiewów, tak jak w poprzednich latach, dominowały zboża - 72,4 proc. ogólnej powierzchni zasiewów, a na kolejnych miejscach znalazły się uprawy przemysłowe (10,8 proc.) i uprawy pastewne (8,9 proc.).

W 2019 r. wzrosła powierzchnia zasiewów m.in. pszenicy - o 3,9 proc., rzepaku i rzepiku - o 3,6 proc., ziemniaków 4,1 proc., kukurydzy na ziarno - o 3,1 proc. Istotnie natomiast zmniejszyła się powierzchnia upraw warzyw gruntowych - aż o 10,6 proc..

Pogłowie bydła ogółem (wg stanu w grudniu 2019 r.) liczyło 6,3 mln szt. i było o 1,3 proc. większe niż w grudniu roku poprzedniego. Pogłowie trzody chlewnej (wg stanu w grudniu 2019 r.) liczyło 11,2 mln sztuk i było o 1,7 proc. większe niż przed rokiem. W skali roku zwiększyła się liczebność wszystkich grup użytkowych. Jak zaznaczył GUS, przy wzroście cen żywca opłacalność tuczu świń poprawiła się w relacji do roku poprzedniego.

Szacowany, na podstawie danych gromadzonych w systemie rachunkowości FADN, dochód z rodzinnego gospodarstwa rolnego w 2019 r. wyniósł 43745 zł i był wyższy o blisko 15 proc. w stosunku do roku 2018. Zwiększenie dochodu było efektem zwiększenia wartości produkcji o 30,7 proc. przy wyższych kosztach ogółem o 32,4 proc. i większych o 13,4 proc. dopłatach do działalności operacyjnej.

więcej informacji:

rolnictwo RSS ALERT    /    rolnicy RSS ALERT    /    produkcja rolna RSS ALERT    /    GUS RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.234.143.26
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!