IJHARS będzie kontrolować jakość żywności na wszystkich etapach obrotu
- Autor: PAP
- Data: 11-12-2019, 19:18

Jak podało Centrum Informacyjne Rządu, obecnie jakość handlowa żywności jest kontrolowana - w zależności od etapu obrotu - przez dwa organy: Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz przez Inspekcję Handlową. Natomiast powierzenie jednemu organowi - IJHARS - kontroli nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, umożliwi szybsze reagowanie na pojawiające się na rynku nieprawidłowości, a w rezultacie przyczyni się do efektywniejszego eliminowania produktów nie spełniających wskazanych na etykietach standardów jakościowych - podało CIR.
Według Centrum, w efekcie nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych będzie przejrzysty i skonsolidowany. Przewidziano także wzmocnienie roli nadzorczej Głównego Inspektora Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wobec wojewódzkich inspektorów IJHARS.
komentarze (1)
BRAWO! KONTROLOWAĆ!!!! Niech jedzenie nieco zdrożeje ale wyjdzie to nam na zdrowie - ja nie chcę jeść chemii, trocin i innych podróbek. A potem człowiek wydaje na lekarzy i kolejne pseudo-lekarstwa. KARAĆ!!! Niech producenci pseudożywności wyginą. Nie będę ich żałować. Człowiek nie może truć człowieka, bo "nie opłaca mu się robić uczciwie". Tak dalej być nie może! Tanie nie może być oszukane, a tak właśnie to teraz wygląda. Przez co ci którzy produkuję uczciwie, też musza oszukiwać. I coraz większy syf w jedzeniu.
Odpowiedz