Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

IJHARS skontrolowała jakość żywności w I kw. 2018 r. Producentów ukarano na 115 tys. zł

Kontrole przeprowadzone w I kwartale 2018 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach), parametry fizykochemiczne (m.in. wilgotność, kwasowość, zawartość ekstraktu, tłuszczu, białka, popiołu, wody, soli, identyfikację surowców mięsnych) oraz znakowanie produktów żywnościowych.


IJHARS skontrolowała jakość żywności w I kw. 2018 r. Producentów ukarano na 115 tys. zł
fot. shutterstock

Autor: www.portalspozywczy.pl/ IJHARS
Data: 25-07-2018, 11:40

Kontrole dotyczyły jakości handlowej: mięsa i jego przetworów (wędzonek, pasztetów i konserw),  przetworów owocowych (dżemów, konfitur, powideł, marmolad, kompotów, owoców w syropie i w zalewie) oraz warzywnych (konserw, marynat, past i pasztetów warzywnych),  przetworów zbożowych (mąk i kasz),  wyrobów cukierniczych (wyrobów czekoladowych i cukierków);  tłuszczów do smarowania (margaryn, miksów).

Kontrole przeprowadzono w 424 podmiotach, w tym u: 163 producentów mięsa i jego przetworów, 107 producentów przetworów owocowych i warzywnych, 83 producentów przetworów zbożowych, 50 producentów wyrobów cukierniczych, 21 producentów tłuszczów do smarowania.

Jakość handlowa poszczególnych grup artykułów rolno-spożywczych kształtuje się następująco:

- Nie kwestionowano cech organoleptycznych mięsa i jego przetworów, przetworów zbożowych, wyrobów cukierniczych i tłuszczów do smarowania. W przypadku przetworów owocowych i warzywnych zakwestionowano kilka partii poddanych kontroli. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. niewłaściwej barwy, konsystencji oraz wyglądu.

- Odsetek partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych zmniejszył się w przypadku wyrobów cukierniczych 0 10,6 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2016 r. l ) oraz mięsa i jego przetworów 0 3,2 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2017 r.), a wzrósł w przypadku przetworów owocowych i warzywnych 0 15,5 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2015 r.). Udział zakwestionowanych partii przetworów zbożowych stwierdzono na zbliżonym poziomie w porównaniu do wyników kontroli z III kw. 2014 r. Z kolei w przypadku tłuszczów do smarowania nieprawidłowości ujawniono w niemal co czwartej partii poddanej kontroli.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

•      obecności niedeklarowanych substancji konserwujących, niezgodnej z deklaracją masy, kwasowości oraz zawartości soli i ekstraktu ogólnego — w przypadku przetworów owocowych i warzywnych;

•      obecności niedeklarowanych i niedozwolonych składników, zawyżenia zawartości wody w mięsie drobiowym w stosunku do ilości wody technologicznie uzasadnionej, zaniżonej zawartości mięsa oraz niewłaściwych wartości liczbowych w wartości odżywczej — w przypadku mięsa i wyrobów mięsnych;  niezgodnej z deklaracją wilgotności i zawartości popiołu, niewłaściwego stopnia rozdrobnienia — w przypadku przetworów zbożowych;

więcej informacji:

IJHARS RSS ALERT    /    kontrola żywności RSS ALERT    /    bezpieczeństwo żywności RSS ALERT    /    jakość żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.215.62.41
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!