100 lat temu w diecie Polaków było 70 różnych produktów. Dziś jest ich kilka
- Autor: Roman Wieczorkiewicz
- Data: 13-01-2022, 16:56

Jak jest współczesna dieta Polaków?
Portalspozywczy.pl: Skąd wiadomo, że dieta Polaków jest tak mało zróżnicowana?
Justyna Pargieł, zielarz, fitoterapeuta i wykładowca w Instytucie Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych.: Wiem to przede wszystkim z licznych rozmów z osobami starszymi, słuchaczami uniwersytetów III wieku. Prowadziłam również sklep ze „zdrową żywnością”, gdzie jeszcze kilka lat temu osoby potrafiły mnie zapytać co to jest soczewica, podczas gdy ja miałam jej w ofercie cztery rodzaje. Polskie rodziny mają wieloletnie przyzwyczajenia - w niedziele jemy rosół, w poniedziałek pomidorową, a w środę ogórkową. Oczywiście tradycja ma swoją wartość, ale ten schemat nie pozwala na wprowadzenie żadnych zmian żywieniowych.
komentarze (15)
na mięso powinien być wysoki podatek, aby nie było tańsze niż produkty roślinne, a teraz taki skandal właśnie jest
OdpowiedzA może na produkty roślinne niższy?
OdpowiedzTak, przed 2ga wojna swiatowa panczyzniani chlopi to jedli ze hoho.
OdpowiedzO take polskie walczyłem mawiał pewien ,,gość ,,
OdpowiedzZgadzam się z tym, że wielu ludzi zatrzymało się na etapie stylu jedzenia sprzed 20 lat, albo wpadli właśnie we wspominaną monotonię jedzenia. To słabe, że nawyki potrafią tak rujnować zdrowie i tragicznie wpływają na dobrostan zwierząt z masowych hodowli. Produkty roślinne to klucz, mam nadzieję, że wkrótce i większość to zrozumie. "GO VEGAN!"
Odpowiedz(...) vegan - bez białka mięsnego kiepsko ze zdrowiem, a vegańskie pseudo jadło jest tak przetworzone że gorzego syfu nie jadłem. Ach te sztuczne paróweczki (olej z tłuszczem).
OdpowiedzZ moim zdrowiem wszystko doskonale. Codziennie, spacer, co tydzień góry, 2,3 razy w tyg. joga, basen i sauna. Jem wege od kilkunastu lat, wegansko od dwóch, a mam 32 lata. Nie muszę jeśc co dzień roślinnych parówek, bo przez 30 lat życia zdążyłam nauczyć sie gotować wszystko to, czego potrzebuję z użyciem rozmaitych składników. Jeżeli chcesz wiedzieć jakich, chętnie opowiem ;)
Niedawno musiałem tłumaczyć swojemu synowi kwestię vege, bo kolega z jego klasy chciał go przekonać do vege. No więc porozmawialiśmy o ewolucji, czyli dlaczego jedliśmy mamuta, szczególnie zimą i jaka była rola tej diety w kwestii przeżycia tych co bystrzejszych jednostek. Nasza dieta jest zróżnicowana. Obiad z mięsem 3 razy w tygodniu, raz ryba. Oprócz tego plejada kasz, warzyw, kiszonek. Moim zdaniem wszystko jest dla ludzi i dobrze jest znaleźć złoty środek. Nie trzeba w tych czasach i przy tej aktywności kilogramów mięsa, ale też nie należy dać się zwariować i pochłaniać zamienników mięsa że śladem węglowym jak stąd do księżyca.
Odpowiedzale w sklepach półki ze zdrową żywnością stanowią może 3% całej oferty, jeżeli w ogóle, a 97% to jesz niezdrowa a nawet szkodliwa żywność, to jak ludziska mają jeść dobrze... władza dba, żeby nie wydawać na jakieś głupie emerytury, a i big farma napycha kieszenie,
Odpowiedz