Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Indeks żywności FAO w marcu spadł o 4,3 proc. - efekt pandemii

Indeks żywności FAO wyniósł w marcu 172,2 pkt. i obniżył się o 4,3 proc. w stosunku do lutego br., ale nadal był o 2,7 proc. wyższy niż przed rokiem - poinformowała w czwartek Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Spadek notowań indeksu to efekt pandemii.

Indeks żywności FAO w marcu spadł o 4,3 proc. - efekt pandemii
Spadł indeks FAO /fot. Unsplash

Najbardziej spadły notowania olejów i cukru, w niewielkim stopniu mięsa.

Gwałtowny spadek w marcu notowań indeksu, po raz drugi z rzędu jest spowodowany zmniejszeniem się popytu na żywności wywołanym przez epidemię koronawirusa.

Indeks cen olejów roślinnych FAO wynosił w marcu średnio 139,1 punktu, spadając o 19,0 punktów (lub 12,0 procent) w ciągu miesiąca i osiągają najniższy poziom od października 2019 r. Spadły notowania przede wszystkim oleju palmowego, soi i oleju rzepakowego.

O 19,1 proc. obniżył się w porównaniu z lutym br. indeks cen cukru FAO i wynosił średnio 166,6 punktów. Według FAO spadek międzynarodowych cen cukru był w dużej mierze spowodowany ograniczeniami nałożonymi z powodu epidemii, tj. zakazu konsumpcji poza domem. Ponadto gwałtownie taniejąca ropa naftowa spowodowała, że spadła produkcja etanolu na rzecz produkcji cukru. Dotyczy to zwłaszcza Brazylii, największego eksportera cukru na świecie.

Najmniejsze spadki cen odnotowano w przypadku mięsa. Indeks cen mięsa FAO w marcu wyniósł średnio 176 punktów, co stanowi spadek o 1,0 pkt., czyli o 0,6 proc. w porównaniu z lutym. Notowania mięsa spadały trzeci miesiąc z rzędu, choć nadal o były o 7 proc. powyżej cen z marca ub.r. W marcu spadały ceny baraniny i wołowiny z powodu dużej podaży w Oceanii. Natomiast notowania mięsa wieprzowego wzrosły ze względu na zwiększony popyt wewnętrzny i zagraniczny. Ceny drobiu pozostały w dużej mierze stabilne, ponieważ dostawy były wystarczające, aby zaspokoić obecny popyt na import.

Po raz pierwszy od czterech miesięcy spadł w marcu (o 3 proc.) indeks cen produktów mlecznych. Jak tłumaczą eksperci FAO, W marcu światowy popyt na import mleka w proszku (OMP i WMP) znacznie się zmniejszył, głównie z powodu zakłóceń w łańcuchach dostaw produktów mlecznych z wprowadzeniem środków ograniczających w celu kontroli rozprzestrzeniania się Covid-19. Spadły także notowania cen masła i sera, choć umiarkowanie.

O 1,9 proc. spadł w marcu w stosunku do lutego indeks cen zbóż - do 164,6 pkt., jest on obecnie na tym samym poziomie co przed rokiem. Ceny pszenicy były średnio niższe w marcu w porównaniu do lutego, co mimo obaw spowodowanych epidemią zwiększyło zainteresowanie jej zakupem, szczególnie w krajach Afryki Północnej. Jednak duże globalne dostawy w połączeniu z ogólnie korzystnymi perspektywami zbiorów utrzymywały międzynarodowe ceny pszenicy pod presją spadkową. Spadły ceny kukurydzy m.in. ze względy na mniejszy popyt, szczególnie ze strony sektora biopaliw, spowodowanego spadkiem cen ropy naftowej. Z kolei międzynarodowe ceny ryżu utrzymały po raz trzeci z rzędu trend wzrostowy osiągając najwyższy poziom od czerwca 2018 r.

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznej zmiany cen międzynarodowych koszyka artykułów spożywczych. Składa się ze średniej z pięciu indeksów cen grup towarowych, ważonych średnim udziałem w eksporcie każdej z grup w latach 2002-2004.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Indeks FAO RSS ALERT    /    ceny żywności na świecie RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.154.129
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!