Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Internetowe FRSiH: „2020 – rok zmian czy stagnacji? Nowy impuls w konsolidacji branży spożywczej” (pełna relacja+zdjęcia)

Żyjemy obecnie w bardzo niepewnych czasach i wiele branż gospodarki mierzy się z wieloma wyzwaniami, dlatego też na początku pandemii transakcje konsolidacyjne spowolniły, ale teraz już wszystko wraca do normy. Klimat do przejęć jest dobry i w niektórych branżach można spodziewać się nasilonych transakcji. Przyspieszyć mogą również transakcje związane z sukcesjami, zaś obecny czas trzeba przekuć w coś dobrego – wynika z debaty zatytułowanej „2020 – rok zmian czy stagnacji? Nowy impuls w konsolidacji branży spożywczej” w ramach Internetowego Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Internetowe FRSiH: „2020 – rok zmian czy stagnacji? Nowy impuls w konsolidacji branży spożywczej” (pełna relacja+zdjęcia)
Uczestnicy debaty zatytułowanej „2020 – rok zmian czy stagnacji? Nowy impuls w konsolidacji branży spożywczej” Internetowego Forum Rynku Spożywczego i Handlu fot. portalspozywczy.pl

Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
Data: 06-11-2020, 14:59

Jak wynika z analiz Saski Partners, z powodu globalnego kryzysu związanego z pandemią koronawirusa liczba transakcji fuzji i przejęć w Polsce spadła w tym roku o niemal połowę. W pierwszej połowie 2020 roku sfinalizowano w Polsce 68 transakcji fuzji i przejęć wobec 129 w tym samym okresie 2019 roku, a ich łączna wartość była mniejsza o 65 proc - wynika z analizy danych Thomson Reuters i Catalyst.

W trakcie debaty zatytułowanej "2020 – rok zmian czy stagnacji? Nowy impuls w konsolidacji branży spożywczej" rozmawiano o tym czy pandemia to dobry czas na fuzje i przejęcia w branży spożywczej i w których kategoriach rynku żywności i napojów konsolidacja może przyspieszyć? Czy to dobry czas na myślenie o sukcesji w firmach? Poruszono też takie tematy jak fuzje i przejęcia w czasie lockdownu, a także wyzwania dla managerów oraz prognozy na 2021 rok, czyli wielka konsolidacja wciąż przed nami.

W dyskusji wzięli udział: Marcin Czarnecki, FMCG Food industry expert, CEO, GM, Interim Manager for Polish & CEE market leaders, Piotr Grauer, dyrektor, Deal Advisory, Zespół Fuzji i Przejęć, KPMG, Bogusław Kowalski, prezes, Graal , Bartłomiej Rychcik, CEO, Enata Bread, Łukasz Targoszyński, adwokat, Baker McKenzie, Tomasz Stamirowski, partner zarządzający, Avallon.

Jaki jest klimat do fuzji i przejęć?

Uczestnicy debaty mówili o tym, że w początkowej fazie pandemii transakcje konsolidacyjne spowolniły, ale teraz już wszystko wróciło w miarę do normy i widać też było obszary, w których COVID przyspiesza podjęcie decyzji o sprzedaży firmy czy o konsolidacji. Na rynku jest dużo pieniędzy i widać chęć do inwestowania, czy to wśród funduszy inwestycyjnych czy też inwestorów branżowych, ale trzeba umieć przewidzieć ryzyka. A klimat do inwestycji jest dobry. Nasilonych transakcji konsolidacyjnych i przejęć można spodziewać się w branżach dotkniętych kłopotami jak np. HoReCa, czy drobiarstwo. Przyspieszyć mogą również transakcje związane z sukcesjami.

- Pandemia określa klimat do przejęć i wzmacnia trendy, które były widoczne przed pandemią. Pierwszy trend to kwestie związane z sukcesją w firmach rodzinnych, które w przypadku niezaplanowanej sukcesji stanęły w obliczu konieczności sprzedaży. Drugi trend to szukanie efektów skali i szukanie przejęć ze względu na większą siłę przetargową. Trzeci trend to wyjścia i wejścia podmiotów międzynarodowych, które decydują się na wejście do lub wyjście z Polski – mówił Marcin Czarnecki, prezes zarządu ProteinRise Sp. z o.o.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

GRLGraal SA

więcej informacji:

FRSiH2020 RSS ALERT    /    Internetowe Forum Rynku Spożywczego i Handlu RSS ALERT    /    fuzje RSS ALERT    /    KPMG RSS ALERT    /    fuzje i przejęcia RSS ALERT    /    przejęcia RSS ALERT    /    Łukasz Targoszyński RSS ALERT    /    konsolidacja RSS ALERT    /    Baker McKenzie RSS ALERT    /    sukcesja RSS ALERT    /    Marcin Czarnecki RSS ALERT    /    Piotr Grauer RSS ALERT    /    ProteinRise RSS ALERT    /    Bartłomiej Rychcik RSS ALERT    /    Enata Bread RSS ALERT    /    Bogusław Kowalski RSS ALERT    /    Graal RSS ALERT    /    Tomasz Stamirowski RSS ALERT    /    Avallon RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.67.179
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!