Internetowe FRSiH: „2020 – rok zmian czy stagnacji? Nowy impuls w konsolidacji branży spożywczej” (pełna relacja+zdjęcia)
- Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
- Data: 09-11-2020, 08:08

Jak wynika z analiz Saski Partners, z powodu globalnego kryzysu związanego z pandemią koronawirusa liczba transakcji fuzji i przejęć w Polsce spadła w tym roku o niemal połowę. W pierwszej połowie 2020 roku sfinalizowano w Polsce 68 transakcji fuzji i przejęć wobec 129 w tym samym okresie 2019 roku, a ich łączna wartość była mniejsza o 65 proc - wynika z analizy danych Thomson Reuters i Catalyst.
W trakcie debaty zatytułowanej "2020 – rok zmian czy stagnacji? Nowy impuls w konsolidacji branży spożywczej" rozmawiano o tym czy pandemia to dobry czas na fuzje i przejęcia w branży spożywczej i w których kategoriach rynku żywności i napojów konsolidacja może przyspieszyć? Czy to dobry czas na myślenie o sukcesji w firmach? Poruszono też takie tematy jak fuzje i przejęcia w czasie lockdownu, a także wyzwania dla managerów oraz prognozy na 2021 rok, czyli wielka konsolidacja wciąż przed nami.
W dyskusji wzięli udział: Marcin Czarnecki, FMCG Food industry expert, CEO, GM, Interim Manager for Polish & CEE market leaders, Piotr Grauer, dyrektor, Deal Advisory, Zespół Fuzji i Przejęć, KPMG, Bogusław Kowalski, prezes, Graal , Bartłomiej Rychcik, CEO, Enata Bread, Łukasz Targoszyński, adwokat, Baker McKenzie, Tomasz Stamirowski, partner zarządzający, Avallon.
Jaki jest klimat do fuzji i przejęć?
Uczestnicy debaty mówili o tym, że w początkowej fazie pandemii transakcje konsolidacyjne spowolniły, ale teraz już wszystko wróciło w miarę do normy i widać też było obszary, w których COVID przyspiesza podjęcie decyzji o sprzedaży firmy czy o konsolidacji. Na rynku jest dużo pieniędzy i widać chęć do inwestowania, czy to wśród funduszy inwestycyjnych czy też inwestorów branżowych, ale trzeba umieć przewidzieć ryzyka. A klimat do inwestycji jest dobry. Nasilonych transakcji konsolidacyjnych i przejęć można spodziewać się w branżach dotkniętych kłopotami jak np. HoReCa, czy drobiarstwo. Przyspieszyć mogą również transakcje związane z sukcesjami.
- Pandemia określa klimat do przejęć i wzmacnia trendy, które były widoczne przed pandemią. Pierwszy trend to kwestie związane z sukcesją w firmach rodzinnych, które w przypadku niezaplanowanej sukcesji stanęły w obliczu konieczności sprzedaży. Drugi trend to szukanie efektów skali i szukanie przejęć ze względu na większą siłę przetargową. Trzeci trend to wyjścia i wejścia podmiotów międzynarodowych, które decydują się na wejście do lub wyjście z Polski – mówił Marcin Czarnecki, prezes zarządu ProteinRise Sp. z o.o.
więcej informacji:
- FRSiH2020
- RSS
- ALERT
- Internetowe Forum Rynku Spożywczego i Handlu
- RSS
- ALERT
- fuzje
- RSS
- ALERT
- KPMG
- RSS
- ALERT
- fuzje i przejęcia
- RSS
- ALERT
- Łukasz Targoszyński
- RSS
- ALERT
- przejęcia
- RSS
- ALERT
- Baker McKenzie
- RSS
- ALERT
- konsolidacja
- RSS
- ALERT
- sukcesja
- RSS
- ALERT
- Marcin Czarnecki
- RSS
- ALERT
- ProteinRise
- RSS
- ALERT
- Piotr Grauer
- RSS
- ALERT
- Bartłomiej Rychcik
- RSS
- ALERT
- Enata Bread
- RSS
- ALERT
- Bogusław Kowalski
- RSS
- ALERT
- Graal
- RSS
- ALERT
- Tomasz Stamirowski
- RSS
- ALERT
- Avallon
- RSS
- ALERT
Powiązane tematy:
-
Mokate przejmuje połowę udziałów w Dobrej Kalorii. Jest zgoda UOKiK
-
Gorąco Polecam. Smaki z piekarni otwiera kolejny lokal
-
Kierunek konsolidacja. Sektor spożywczy w fazie fuzji i przejęć
-
Producent Nutelli i Kinder Niespodzianki na zakupach. Międzynarodowa akwizycja
-
UOKiK przygląda się rynkowi e-commerce. Sprawdzi traktowanie konsumenta
-
Lista ponad 240 sklepów Tesco zmienionych w Netto
-
Senat: projekt blokujący fuzję Orlenu i Lotosu trafi do Sejmu
-
Hortimex: Fundusz daje nam możliwość znaczącego zwiększenia naszego biznesu
-
Elon Musk kupił Twittera. Ile kosztowała transakcja?
-
Hortimex chce wejść w produkcję zaawansowanych surowców spożywczych
- Mleczarnia z Ciechanowa kupiła zakład w Ozorkowie
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
komentarze (0)