Jak chronić opakowanie produktu spożywczego?
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 08-11-2017, 14:03
- Kiedy myślimy o ochronie produktu spożywczego, tym, co nam przychodzi do głowy w pierwszej kolejności, jest oczywiście ochrona nazwy tego produktu. Trudno sobie wyobrazić, żeby jakikolwiek produkt mógł skutecznie funkcjonować w obrocie gospodarczym i zdobywać klientelę bez marki, która pozwala mu odróżnić się od konkurencji i zdobyć przewagę rynkową - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl dr Anna Sokołowska-Ławniczak, rzecznik patentowy, partner Traple Konarski Podrecki i Wspólnicy sp.j.
dr Anna Sokołowska-Ławniczak, rzecznik patentowy, partner Traple Konarski Podrecki i Wspólnicy/ fot. materiały prasowe
Nazwę produktu możemy chronić, rejestrując ją jako znak towarowy. Już na tym etapie mamy jednak sporo możliwości do wyboru. Najpierw należy m.in. zdecydować, czy nazwa ma być chroniona wyłącznie na terenie Polski, czy również poza nią – ochrona może się rozciągać na całą Unię Europejską lub tylko na jej poszczególne kraje, a także na wybrane kraje na świecie.
- Tego rodzaju kwestie wymagają przemyślenia i dobrania odpowiedniej strategii oraz procedur zgłoszeniowych. Prawo krajowe, unijne oraz konwencje międzynarodowe umożliwiają uzyskiwanie ochrony poza granicami Polski i stwarzają odpowiednia ułatwienia dla zgłaszających - mówi dr Anna Sokołowska-Ławniczak.
Dalsza część artykułu (80%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium".
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (0)