Jak kształtowały się ceny żywności pod koniec 2016 r.? - raport IERiGŻ
- Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
- Data: 02-01-2017, 10:19

Najbardziej zwiększyły się przeciętne ceny warzyw (o 3,9 proc.) i tłuszczów jadalnych (o 2,3 proc.). O wzroście cen warzyw zadecydowała znacząca zwyżka cen warzyw świeżych (o 9,7 proc., w tym ogórków o 76 proc. i pomidorów o 18,9 proc.).
Spośród tłuszczów podrożało głównie masło (o 5,7 proc.) oraz pozostałe tłuszcze zwierzęce (o 1,2 proc.). Ceny artykułów mleczarskich podniosły się o 0,8 proc., w tym serów dojrzewających i topionych o 1,6 proc.. Za ryby i owoce morza konsumenci musieli zapłacić o 0,6 proc. więcej niż przed miesiącem, w tym za ryby świeże o 0,9 proc., a za wędzone i solone o 1,1 proc. więcej.
komentarze (0)