Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Jak kształtowały się ceny żywności pod koniec 2016 r.? - raport IERiGŻ

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 02-01-2017, 10:19
W październiku 2016 r., w porównaniu z poprzednim miesiącem, ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,5 proc., po spadku we wrześniu br. o 0,2 proc. Wzrost cen żywności był taki sam jak łącznych cen towarów i usług konsumpcyjnych. Podrożały wszystkie podstawowe grupy artykułów żywnościowych, z wyjątkiem produktów mięsnych i owoców - informują analitycy IERiGŻ w raporcie.
Jak kształtowały się ceny żywności pod koniec 2016 r.? - raport IERiGŻ
fot. shutterstock

Najbardziej zwiększyły się przeciętne ceny warzyw (o 3,9 proc.) i tłuszczów jadalnych (o 2,3 proc.). O wzroście cen warzyw zadecydowała znacząca zwyżka cen warzyw świeżych (o 9,7 proc., w tym ogórków o 76 proc. i pomidorów o 18,9 proc.).

Spośród tłuszczów podrożało głównie masło (o 5,7 proc.) oraz pozostałe tłuszcze zwierzęce (o 1,2 proc.). Ceny artykułów mleczarskich podniosły się o 0,8 proc., w tym serów dojrzewających i topionych o 1,6 proc.. Za ryby i owoce morza konsumenci musieli zapłacić o 0,6 proc. więcej niż przed miesiącem, w tym za ryby świeże o 0,9 proc., a za wędzone i solone o 1,1 proc. więcej.

Dalsza część artykułu (93%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!