• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Jak Polacy odżywiają się w czasie pandemii? (badanie)

Samodzielne przygotowywanie posiłków, jedzenie kilku porcji warzyw i owoców dziennie oraz ograniczanie spożycia słodkich i gazowanych napojów – to zdaniem Polaków podstawa zdrowego odżywiania.
  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 10-06-2021, 13:00
Jak Polacy odżywiają się w czasie pandemii? (badanie)
Jak Polacy odżywiają się w czasie pandemii? Fot. shutterstock
  • Połowa aktywnych zawodowo Polaków przyznaje, że w czasie pandemii częściej zwracała uwagę na to, by jeść zdrowo. Dotyczy to w nieco większym stopniu kobiet (54%) oraz osób w wieku 25-34 lata (57%).
  • Zdecydowana większość badanych przynajmniej w jakimś stopniu przygotowuje posiłki samodzielnie w domu.
  • Najtrudniejsze jest dla nich odpowiednie zbilansowanie składników odżywczych oraz zapewnienie różnorodności dań. 37% aktywnych zawodowo Polaków stosuje jakąś dietę, najczęściej lekkostrawną.

Aż 62% badanych dba o odpowiednie nawodnienie organizmu, a połowa interesuje się dietami i zdrowym odżywianiem (51%) oraz stara się kupować tylko zdrowe produkty spożywcze (50%) – tak wynika z badania ABR SESTA i Fitness Catering. 

Samodzielne przygotowywanie posiłków, jedzenie kilku porcji warzyw i owoców dziennie oraz ograniczanie spożycia słodkich i gazowanych napojów – to zdaniem Polaków podstawa zdrowego odżywiania. 

Numerem jeden wśród wszystkich posiłków jest obiad – aż 89% badanych przyznaje, że go spożywa. Na drugim miejscu jest śniadanie – tutaj odsetek wynosi 86%. Nieco ponad połowa respondentów przyznaje, że spożywa również deser lub podwieczorek i/ lub drugie śniadanie. Warto zauważyć, że o ile drugie śniadanie jest tak samo popularne wśród kobiet jak i wśród mężczyzn, o tyle podwieczorek – zdecydowanie bardziej wśród kobiet (62% versus 46%). 

Trzy lub cztery posiłki

Osoby aktywne zawodowo zazwyczaj zjadają trzy lub cztery posiłki w ciągu dnia. Tylko 4% osób przyznaje, że je dziennie mniej niż trzy posiłki, a co dziesiąty – że więcej niż pięć posiłków. Mężczyźni częściej niż kobiety zjadają trzy posiłki (32% versus 26%), kobiety z kolei dwukrotnie częściej jedzą 6 posiłków (8% kobiet versus 4% mężczyzn). Analizując grupy wiekowe widzimy, że osoby z najstarszej badanej grupy (55+) jedzą najmniej posiłków w ciągu dnia. W tej grupie wiekowej osób jedzących pięć posiłków jest zaledwie 13%, czyli o połowę mniej niż w ogóle populacji. 

Mimo, że zdecydowana większość badanych w jakimś stopniu przyrządza posiłki samodzielnie w domu, to jednak co trzeci przyznaje, że zamawia jedzenie do domu, a co piąty – że do biura. Widoczne są tutaj różnice między kobietami a mężczyznami. Kobiety częściej niż mężczyźni przygotowują posiłki samodzielnie w domu (90% versus 79%), częściej też kupują coś gotowego w drodze, np. kanapkę czy sałatkę (34% versus 21%). Mężczyźni z kolei częściej przyrządzają posiłki wspólnie z innym domownikiem (29% versus 23%), dwukrotnie częściej też przyznają, że inny domownik dla nich gotuje (29% versus 15%).  Kobiety natomiast dwukrotnie częściej korzystają z diet pudełkowych (11% versus 8%). 

Czasochłonne diety

37% badanych jest na jakiejś diecie. Pytani o samodzielne przygotowanie zdrowej diety przede wszystkim zwracają uwagę na czasochłonność takiego rozwiązania. Co trzeci badany podkreśla, że samodzielne przygotowanie diety jest kosztowne. 

Czy dieta pudełkowa w opinii pracujących Polaków jest dla nich dobrą opcją? Co trzeci respondent przyznaje, że interesował się dietami pudełkowymi, ale z nich nie skorzystał. Nieco ponad jedna czwarta badanych zna diety pudełkowe tylko ze słyszenia. 31% respondentów posiada doświadczenia w korzystaniu z diet pudełkowych lub chce skorzystać z takiej diety w przyszłości. Polacy pytani o najważniejsze, ich zdaniem, zalety diety pudełkowej na pierwszym miejscu wymienili oszczędność czasu, na drugim zaś różnorodność posiłków oraz wygodę.

Blisko połowa badanych (46%) twierdzi, że potrafi zadbać o swoje dobre samopoczucie, 43% częściej uprawia sport, a 37% czuje, że jest w dobrej formie. Jednocześnie 46% ma poczucie, że częściej niż przed pandemią odczuwa stres, a 27% - że częściej poświęca wolny czas na pracę. 

– Ostatni rok to czas istotnych zmian w wielu obszarach. Inaczej pracujemy, inaczej robimy zakupy, korzystamy z rozrywek, uprawiamy sport. Czy również inaczej się odżywiamy? Nasze badanie pokazuje, że w tym obszarze zaszły zmiany. 46% badanych przez nas osób aktywnych zawodowo w jakimś zakresie pracuje zdalnie. To oznacza, że muszą, przynajmniej częściowo, w inny niż dotychczas sposób zapewnić sobie posiłki w ciągu dnia – czy to samodzielnie gotując, zamawiając jedzenie na wynos czy korzystając np. z cateringu dietetycznego. Okazuje się też, że Polakom bardzo zależy na zdrowym odżywaniu, ale nie zawsze mają czas i umiejętności, aby się zdrowo odżywiać. W naszym badaniu zapytaliśmy również o to, czy pracownicy chcieliby, aby pracodawcy wspierali ich w zakresie posiłków – np. poprzez ich dofinansowanie? Okazuje się, że dofinansowanie posiłków to obecnie jeden z pięciu najbardziej pożądanych benefitów. Mam nadzieję, że nasz raport będzie cennym źródłem wiedzy na temat odżywiania się pracujących Polaków – komentuje Marek Lekki, Prezes Zarządu Fitness Catering. 

– Dyskutując na temat szereg hipotez na etapie projektowania badania chcieliśmy z jednej strony dowiedzieć się, w jakiej kondycji psychicznej i fizycznej są pracownicy, a z drugiej strony chcieliśmy sprawdzić co różnicuje ich deklaracje. Poza, wydaje się oczywistymi zmiennymi demograficznymi, dodatkowo zauważyliśmy, że pracownicy, którzy korzystają z benefitów związanych odżywianiem się lub dofinansowaniem posiłków istotnie częściej niż niekorzystający deklarują, że są w dobrej formie, potrafią zadbać o swoje dobre samopoczucie, mają czas na planowanie zbilansowanych posiłków oraz jedzą zdrowsze posiłki. Tak więc benefity pracownicze związane z odżywianiem się wpływają korzystnie na poczucie dobrostanu fizycznego i psychicznego – komentuje dr Paweł Jurowczyk z ABR Sesta.

Badanie zostało zrealizowane przez ABR SESTA techniką CAWI (ankiety online) na próbie N=800 aktywnych zawodowo Polaków mieszkających w miastach i wsiach zlokalizowanych w odległości do 20 km od dużego miast, co pozwala na wnioskowanie przy poziomie ufności 0,95 i błędzie maksymalnym 3%. Badanie zostało przeprowadzone w dniach 15-21.04.2021.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!