Jest wiele aktów prawnych dotyczących znakowania żywności
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 29-01-2015, 15:35

Ponadto niektóre produkty są wyłączone spod obowiązku przekazywania określonych w rozporządzeniu 1169/2011 obowiązkowych informacji. Przykładowo, przewidziany w nowym rozporządzeniu obowiązek przekazywania informacji o wartości odżywczej, oraz sposób jej przekazywania, nie dotyczy naturalnych wód mineralnych.
Prawnik przypomina, że odpowiedzialnym za prawidłowe oznakowanie środka spożywczego jest podmiot działający na rynku spożywczym, pod którego nazwą lub firmą dany środek jest wprowadzony do obrotu na terytorium UE lub - jeżeli taki podmiot prowadzi działalność poza UE - importer takiego środka na rynek unijny.
komentarze (2)
MRiRW miało 4 lata do dostosowania wewnętrznych przepisów do unijnego rozporządzenia 1169/2011 i nie zrobiło nic, bo całe klany rodzinne w tym resorcie zajmują się tylko stołkami, prywatą i karaniem przedsiębiorców. okazuje się, że nowo zrobione opakowania z obowiązującymi od 13 grudnia nadrukami znowu trzeba będzie zutylizować bo maj być nowe przepisy w sprawie oznakowań. To jest kpina. Może tym trzeba by obciążać finansowo nierobów z tego resortu za znowu niewłaściwe opakowania
Odpowiedzwww.znakowaniezywnosci.org.pl/prawo-zywnosciowe/ W Polsce europejskie standardy znakowania produktów spożywczych określone są w zharmonizowanych aktach prawa krajowego, w tym najważniejsze: Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 17., poz. 1225 z późniejszymi zm.); Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 z późniejszymi zm.); Rozporządzenie Ministra Zdrowia Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie sposobu znakowania żywności wartością odżywczą z dnia 25 lipca 2007 r. (Dz. U. Nr 137, poz. 967)
Odpowiedz