Rozszerzanie oferty może przyjąć dwie formy: „Brand Leveraging" oraz „Brand Extension". Jak tłumaczy Jarosław Flipek - "Brand Leveraging" polega na rozszerzaniu oferty firmy o nowe produkty pod istniejącą już, dobrze znaną marką. Brand Extension polega na rozszerzaniu marki na nowe kategorie, w których marka dotychczas nie działała.
Rozszerzanie oferty poprzez „Brand Leveraging"
Polem działania marki Ambra są alkohole. - Grupa Ambra planuje rozszerzać swoje portfolio o produkty z rynku alkoholi mocnych. Strategia „Brand Leveraging" opierać się będzie o rozszerzanie marki dystrybutora na brandy i whisky. Pierwszym, już wykonanym działaniem w kierunku wejścia w alkohole mocne, było podpisanie umowy na dystrybucję wódki J.A. Baczewski. Ambra nie chce rozszerzać swojej marki na tanie wódki czyste. Według firmy to rynek bardzo konkurencyjny i mało atrakcyjny cenowo, a marże na nim są zbyt niskie - mówi prezes Codes Strategie. - Ambra zdobyła dotychczas około 30 proc. rynku win. Będąc liderem nie widzi jednak szans na dynamiczne rozwijanie biznesu w tym obszarze. Dlatego planuje rozwijać się tam, gdzie można wprowadzić wartościowe i zyskowne marki. Ambra liczy, że rozszerzanie marki na alkohole premium podniesie wysokość marż całej grupy - dodaje.
Rozszerzanie oferty poprzez „Brand Extension"
Przykładem rozszerzania marki w formule „Brand Extension" jest Kamis. - Marka jest liderem rynku przypraw, ale także wprowadziła kolejne produkty rozszerzające ofertę. Sukcesem rynkowym okazały się musztardy, octy, ketchupy. W ofercie równoległej do przypraw, firma posiada panierki, marynaty i składniki do sosów. Marka Kamis została rozszerzona także na inne rynki geograficzne. Spółki Kamis działają w kilku krajach Europy Środkowej Wschodniej - wskazuje Jarosław Flipek. - Taka strategia rozszerzania oferty i wchodzenia na nowe rynki geograficzne przyniosła efekt w postaci uzyskania bardzo dobrej ceny akwizycji firmy. Kamis, został zakupiony przez koncern McCormick za 800 mln złotych. Rozszerzanie marki było planowe, bardzo konsekwentne i przygotowywane pod budowę pozycji rynkowej. McCormick poprzez akwizycję Kamisu uzyskał dostęp i silną pozycję na rynku tej część Europy. Rozszerzanie marki realizowane przez Kamis wpasowało się w strategię rozszerzania marki McCormick - akcentuje.
Interesującym przykładem „Brand Extension" będzie rozszerzanie oferty marki Frugo. - Przykład jest o tyle ciekawy, że Frugo ma już na swoim koncie porażkę rynkową. Firma jednak już w kilka miesięcy po reaktywacji marki napojów ogłosiła plany wprowadzenie lodów i gumy do żucia. To typowy przykład strategii „Brand Extension". Czy będzie sukcesem? Frugo kiedyś szybko zdobyło udziały rynkowe by równie szybko zniknąć z rynku. Obecna reaktywacja marki trwa za krótko, aby powiedzieć, że jest to powrót z sukcesem. Marka nie ma jeszcze takiej pozycji rynkowej, aby rozszerzanie już teraz miało gwarancje powodzenia - uważa prezes Codes Strategie. - Ryzyko jest tym większe, że rozszerzanie na nowe kategorie opiera się na modzie i sentymentach do marki napojów - zaznacza.
Podkreśla, że z perspektywy biznesowej rozszerzanie marki musi opierać się o rosnący rynek. - Przekonały się o tym marki, które rzuciły wyznanie potentatom na ustabilizowanych lub malejących rynkach. Koncerny nie pozwalają sobie na utratę raz zdobytych udziałów. Z perspektywy marketingowej podstawą sukcesu rozszerzania oferty, jest połączenie różnych ofert jak największą ilością cech i wartości wspólnych. Ma to zapewnić akceptację konsumentów. Zarządzanie marką w celu jej przygotowania do rozszerzania można podzielić na dwa etapy. Pierwszy to budowanie pozycji, renomy i wizerunku marki. Drugi to wprowadzenie na rynek nowych ofert na rosnące rynki - mówi Flipek.
Dlaczego firmy decydują się na rozszerzanie oferty i marki?
Strategia kreacji marki od podstaw niesie ze sobą wiele ograniczeń. - Tworzenie nowej marki jest procesem kosztownym, czasochłonnym i ryzykownym. Rozszerzanie oferty, jako że opiera się na wykorzystaniu silnej i uznanej marki, eliminuje te ograniczenia. Rozszerzanie oferty musi spełnić jednak jeden podstawowy warunek - jest to integracja strategii rozszerzania ofert ze strategią rozwoju firmy. Okazje i eksperymenty odciągają firmy od planowego kierunku rozwoju i ograniczają zasoby przeznaczone na wdrożenie strategii - tłumaczy szef Codes Strategie.
Biznes i technologie
Kamis, Frugo, Ambra - czyli rozszerzanie oferty jako strategia szybkiego rozwoju
- Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
- Data: 17-09-2011, 11:01
Spowolnienie gospodarcze zmusza firmy do restrukturyzacji swoich ofert. Firmy słabsze redukują portfolio i dla obniżenia kosztów eliminują nieefektywne oferty. Natomiast firmy silne szukają okazji, aby rozszerzyć swoją działalność na nowe oferty, rynki lub grupy klientów. Mamy więc obecnie okres intensywnych zmian na rynku - zauważa Jarosław Flipek, prezes Codes Strategie.

Jarosław Filipek, prezes Codes Strategie
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
- Think Agile: Branża spożywcza zawsze zwinna
- Gorączka przejęć, czyli co wywołało falę konsolidacji
- Eksport czasów przełomu: nowe kierunki, nowe możliwości
- Żywność i opakowanie bez śladu - reduce, reuse, recycle
- Fabryka 4.0 – zautomatyzowana, zrobotyzowana, cyfrowa, ekologiczna
- Transformacja branży mięsnej
- GOZ i ROP, czyli kluczowe skróty dla branży FMCG i handlu
- Zarządzanie firmą FMCG w dobie zmieniającego się świata
- Rynek żywności roślinnej – perspektywiczna nisza rozpycha się w mainstreamie
- Alkohole i przekąski – gwiazdy sklepowej półki
- Wieczorna Gala
- Nowy handlowy ład
- Konsumenckie motto: tanio, online, blisko
- ESG w branży spożywczej i handlowej
- Foodtech i Retailtech – innowacje i strat-upy zmieniają obraz rynku
- Power of e-commerce
- HoReCa TrendsTalks
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
McCormick otworzył nowe biuro w Łodzi
-
McCormick dostrzega "opór" ze strony detalistów na propozycje podwyżek cen
-
Właściciel marek Kamis i Galeo zmienia lokalizację
-
Maspex reaktywuje kultową markę napojów z PRL
-
Konsumenci oczekują od marek zachowania spójnego z ich komunikacją. Również w kwestii wojny
-
Producent przypraw przyznaje: Pandemia umocniła nasze marki
-
Producent przypraw rośnie 2,5 razy szybciej niż rynek
-
Święta wojna producentów napojów. O co chodzi w sporze Oshee i FoodCare?
-
Frugo kończy 25 lat. Jak dziś radzi sobie kultowa marka?
-
FoodCare: Chcemy zbudować od nowa pozycję Frugo
komentarze (0)