Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Kłopotliwe E 133. Czy błękit brylantowy jest bezpieczny?

W medialnej dyskusji o składzie donutów Ekipy powracała krytyka za zawartość w produkcie E133 - błękitu brylantowego, który jak podkreśliła Katarzyna Bosacka, znajduje się też w kostkach do toalet. Sprawdzamy, czy jest się czego bać.
  • Autor: Anna Wrona
  • Data: 09-04-2022, 08:01
Kłopotliwe E 133. Czy błękit brylantowy jest bezpieczny?
Błękit brylantowy, czyli barwnik o numerze E 133, jest wpisany na listę dozwolonych substancji dodatkowych do żywności. Jego ADI (akceptowalna dzienna dawka) to max.12,5 mg/kg masy ciała; fot. Kasia Gubała

Skład pączków Ekipy

Anna Wrona: Skład donutów Ekipy w Biedronce wywołał burzę w internecie. Czy rzeczywiście jest tam za dużo barwników, zagęstników i dodatków konserwujących?

Lidia Ugorska, menedżer produktu, technolog Hortimex: Należy zwrócić uwagę na fakt, że to, że lista składników jest długa, to nie znaczy, że są to tylko substancje dodatkowe do żywności. Np. większość substancji barwiących należy do kategorii żywności barwiącej, a nie barwników syntetycznych. Lista składników dotyczy osobno ciasta, osobno nadzienia, polew i posypki. Dlatego jest taka długa. Ważne jest, aby substancje dodatkowe, których dawkowanie jest limitowane, nie przekraczały dopuszczalnych dawek. To producent końcowy musi zsumować ilości z poszczególnych półproduktów i pilnować ich zawartości w produkcie. Nie ma więc co dywagować nad nieprawidłowym użyciem składników. Bardziej niż nad zawartością ekstraktów czy koncentratów z roślin, skrobi czy emulgatorów należy pochylić się nad zawartością cukru i tłuszczu w produkcie, a ta nie różni się od innych donatów obecnych na półkach.

Czy coś  jest tu zbędne i powinno być zamienione na coś innego?

Co jest zbędne? Nie możemy na ten produkt patrzeć w ten sposób. Obrana została grupa docelowa - czyli "młoda młodzież" i oczywiście możemy wypiec produkt, używając mąki, mleka, jaj, drożdży, tłuszczu, cukru i nadzienia o bardzo prostym składzie: owoce, cukier, pektyna, ale wtedy otrzymamy produkt z innej kategorii cenowej, o innej trwałości i taki, który nie przyciągnie oka kolorem. Nie będzie się raczej kwalifikował do sprzedaży w markecie i obrana grupa docelowa raczej go nie kupi. Skład będzie prostszy, ale zawartość tłuszczu i cukru nie będzie niższa.

E 133 - błękit brylantowy

Katarzyna Bosacka skrytykowała zwłaszcza błękit brylantowy E133, który jak wymieniła, znajdziemy również w kostkach do toalet. Omówmy szerzej zastosowanie E133 w branży spożywczej.

Błękit brylantowy, czyli barwnik o numerze E 133, jak wskazuje symbol jest wpisany na listę dozwolonych substancji dodatkowych do żywności. Jego ADI (Acceptable Daily Intake czyli akceptowalna dzienna dawka) to max.12,5 mg/kg masy ciała. Wątpliwe, żeby taka ilość znalazła się nawet w kilku donatach.

W przemyśle spożywczym można spotkać go na etykiecie produktów takich, jak konserwy z czerwonych owoców (suszone, w oleju, occie, solance), czerwone owoce w puszkach i słoikach, konserwy z zielonego groszku, pastylki, drażetki, gumy do żucia, dekoracje i powłoki do ciast, napoje bezalkoholowe.

Produkt ten w 95% jest wydalany po spożyciu w niezmienionej postaci z organizmu.

Owszem, stosuje się go też do barwienia chemii gospodarczej, ale idąc tym tropem dopatrzymy się wielu substancji dodatkowych w produktach do utrzymania porządku i higieny. Przykład - kwas cytrynowy w odkamieniaczach, węglan wapnia, który to jest często źródłem wapnia w suplementach czy żywności, czy guma guar, którą znajdziemy w kostkach lub pastach do WC.

Ekipa - produkt, który nie może być nudny

Produkt Ekipy miał był kolorowy i atrakcyjny wizualnie, aby przyciągać młodych konsumentów. Jak dobrze tworzyć takie produkty?

Koncept marketingowy, współpraca z Ekipą i grupa docelowa sprawiają, że produkt nie może być "nudny". Pamiętamy, jakie gromy sypały się na Roberta Lewandowskiego, kiedy reklamował Coca-Colę. Sportowy, aktywny i zdrowy tryb życia nie szedł w parze z produktem słodkim. Ekipa, to ludzie, którzy nie kojarzą się ze zdrowym stylem życia, lecz raczej zabawą i ich produkty mają temu odpowiadać. A pytanie o autorytety nastolatków i to kto kształtuje ich nawyki i styl życia to już zupełnie inny temat.

Gospodarka subskrypcji

KATOWICE MCK
25-27 KWIETNIA 2022
WWW.EECPOLAND.EU

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Pelagia 2022-04-10 07:09:29

    Im więcej sztuczności tym bardziej szkodliwy produkt. Karagen w śmietance 36,% mleczna dolina też można dostać w Biedronce. Producent nich nie zrzuca na zawartość tłuszczu i cukru. Im bardziej kolorowy produkt tym więcej w nim chemii spożywczej. Nie wiadomo co kupować. Trzeba czytać etykiety, piec ciasta w domu. Tyle przepisów. Oprócz gorzkiej czekolady 70% i wyżej nie kupuję innych słodyczy. Żywność przetworzona zawiera mnóstwo dodatków do żywności. Nawet rodzynki są utrwalane.

    Odpowiedz
  • kris 2022-04-11 11:23:30

    Pozwolę sobie zauważyć, że jeśli pani Bosacka twierdzi, że jakiś dodatek jest szkodliwy to powinna mieć na to wiarygodne dowody. To podstawa rzetelnego dziennikarstwa. Skończmy z tą idiotyczną narracją, że dodatki są szkodliwe, bo w sposób oczywisty nie są.

    Odpowiedz
    • Mateusz 2022-04-14 07:43:25

      To, że błękit brylantowy jest szkodliwy wie chyba każdy, kto jakkolwiek zwraca uwagę na skład tego, co kupuje. Jak chcesz dowodów - wystarczy wpisać w Google.

      Odpowiedz

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!