Niewykluczone, że jeszcze w tym roku wniosek o przyznanie jednego z trzech unijnych znaków złożą producenci gęsi białej kołudzkiej. Już dziś stanowi około 98 proc. populacji gęsi w naszym kraju.
Zaawansowane są też prace nad wnioskiem o objęcie unijną ochorną wielkopolskiego oleju lnianego. Producenci z tego regionu zdobyli już oznaczenie dla oleju rydzowego - pisze "Rzeczpospolita".
Biznes i technologie
Kolejne produkty regionalne z Polski z szansą na unijne oznaczenia
- Autor: Rzeczpospolita
- Data: 15-07-2013, 08:33
Polska ma na swoim koncie 36 produktów regionalnych zarejestrowanych przez Komisję Europejską. Wkrótce do oscypka, kabanosów i rogala świętomarcińskiego mogą dołączyć kolejne - pisze "Rzeczpospolita".
Nie przegap najważniejszych wiadomości
- Think Agile: Branża spożywcza zawsze zwinna
- Gorączka przejęć, czyli co wywołało falę konsolidacji
- Eksport czasów przełomu: nowe kierunki, nowe możliwości
- Żywność i opakowanie bez śladu - reduce, reuse, recycle
- Fabryka 4.0 – zautomatyzowana, zrobotyzowana, cyfrowa, ekologiczna
- Transformacja branży mięsnej
- GOZ i ROP, czyli kluczowe skróty dla branży FMCG i handlu
- Zarządzanie firmą FMCG w dobie zmieniającego się świata
- Rynek żywności roślinnej – perspektywiczna nisza rozpycha się w mainstreamie
- Alkohole i przekąski – gwiazdy sklepowej półki
- Wieczorna Gala
- Nowy handlowy ład
- Konsumenckie motto: tanio, online, blisko
- ESG w branży spożywczej i handlowej
- Foodtech i Retailtech – innowacje i strat-upy zmieniają obraz rynku
- Power of e-commerce
- HoReCa TrendsTalks
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Zmodyfikowane genetycznie rośliny dają dużo więcej tłuszczu
-
Cedrob: Polska może być drugim producentem mięsa z kaczki w Europie
-
Gęsina w Polsce jak amerykański indyk na Święto Dziękczynienia?
-
Rośnie popularność gęsiny. Coraz więcej promocji w sieciach
-
Bunge świętuje 20 lat w Polsce. Jakie marki należą do Bunge?
-
To mięso to polski hit eksportowy. Dlaczego w kraju jemy go tak mało?
-
Rośnie import olejów do Polski. Wzrost o ponad 70 procent rok do roku
-
Drożeją oleje i tłuszcze roślinne. Co z olejem słonecznikowym? [ANALIZA]
-
Sklepy tradycyjne z dużym wzrostem sprzedaży olejów i żywności suchej
-
Drobiarski gigant inwestuje w wylęgi. Wydzierżawi trzy zakłady
komentarze (0)