Koronawirus: Producenci żywności mierzą się z problemami popytu i podaży
- Autor: Olimpia Wolf, www.portalspozywczy.pl
- Data: 20-03-2020, 16:38

- Problemy po stronie popytowej w dużej mierze dotyczą zmniejszenia zamówień w gastronomii wywołanego czasowym zamknięciem lokali gastronomicznych. Sytuacja ta szczególnie niekorzystna jest dla podmiotów nastawionych na współpracę z sektorem HoReCa - tłumaczy Mariusz Dziwulski, ekspert PKO Banku Polskiego.
- Dodatkowo notuje się pewne problemy w eksporcie żywności wynikające z ograniczeń w branży transportowej oraz spadkiem zamówień zagranicznych. Widoczne jest to szczególnie w przypadku sprzedaży mięsa wołowego do Włoch (największy odbiorca wołowiny z Polski). Spadły również ceny odtłuszczonego mleka w proszku w reakcji na utrudnienia w dostawach na rynek chiński - dodaje.
komentarze (0)