Koronawirus: Szanse i zagrożenia dla polskich eksporterów żywności
- Autor: Olimpia Wolf, portalspozywczy.pl
- Data: 24-04-2020, 13:17

Na początku spójrzmy na liczby. Jak informuje KOWR, w 2019 roku eksport polskich produktów rolno-spożywczych wart był 31,4 mld euro. To o 5,8 proc. więcej niż rok wcześniej. W strukturze wywozu najważniejszą pozycję zajmuje mięso i jego przetwory oraz żywiec. Polska żywność trafia przede wszystkim na rynek unijny. KOWR podaje, że w 2019 roku jej wywóz do krajów UE wygenerował 25,6 mld euro, co stanowiło 81 proc. przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno–spożywczych.
Widać więc, że sprzedaż żywności za granicę rośnie, dlatego – jak podkreśla Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności – eksport, który stanowi ponad 30 proc. całej produkcji żywności w Polsce, jest kluczowym elementem dla poprawnego funkcjonowania polskiego rolnictwa i przetwórstwa.
komentarze (0)