Kowalewski, Hortimex: Pandemia przyspieszyła zmiany trendów. Firmy spożywcze są na to przygotowane
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 13-11-2020, 08:45

Jak podkreślił Mateusz Kowalewski, nasi ustawodawcy bardzo dbają o "rozrywki" i wyzwania dla polskich przedsiębiorców. Bycie biznesmanem w Polsce oznacza dużą odporność na różnego rodzaju niespodziewane sytuacje. - Pandemia może nie okazać się największym złem, które nas spotka w najbliższym czasie - dodał.
Jego zdaniem, przedsiębiorca to nie człowiek sukcesu, a człowiek porażek. Droga do sukcesu wiedzie przez niezliczoną liczbę nieudanych przedsięwzięć.
- Pandemia przyspieszyła pewne zmiany. Zmiany nawyków żywieniowych i większą świadomość konsumentów zapowiadano już wcześniej. Koronawirus tylko to przyspieszył. Od pewnego czasu rozbudowujemy portfolio Hortimex o surowce prozdrowotne, roślinne i funkcjonalne - właśnie dlatego, że spodziewaliśmy się zmian trendów - mówił.
Podkreślił także, że w dobie pandemii branża spożywcza radzi sobie całkiem nieźle. - Sprawnie opanowano nowe obostrzenia sanitarne, dostawy odbywały się bez wielkich zmian. Co ważne, nie zostaliśmy objęci lockdownem. To jeden z ważniejszych sektorów polskiej gospodarki i - dodatkowo - dobrze przygotowany do zmian. Funkcjonowanie branży, choć poddane próbie, nie jest zagrożone - mówił Mateusz Kowalewski.
- Firmy - po pierwszym szoku - wzięły się ostro do tworzenia i promowania rozwiązań na covidowe czasy, takich jak: produkty wspierające odporność czy bardziej odżywcze - dodał.
- Widać, że branża reaguje na zmiany, a my - jako Hortimex - cieszymy się, bo byliśmy na to przygotowani - podkreślił.
Hortimex patrzy na trendy długofalowo i stara się reagować na nie w bardzo początkowej fazie. - Gdy zaczynamy z pewnymi surowcami czy rozwiązaniami, chcemy odpowiadać na potrzeby firm spożywczych nie za rok czy za dwa, ale za 5-10. Chcemy cały czas iść naprzód! - podsumował prezes.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Fundusz Avallon przejmuje Hortimex. W planach przejęcia nie tylko w Polsce
-
Z czego wynika długi skład pączków Ekipy? Pytamy technologa
-
Bakalland łączy się z Purellą, czyli jak Rafał Brzoska układa spożywcze puzzle
-
Kłopotliwe E 133. Czy błękit brylantowy jest bezpieczny?
-
Mięso hybrydowe, czyli mniej mięsa w mięsie. Trend czy marketing?
-
Żywność roślinna – nowe produkty, nowa konsumpcja (relacja + zdjęcia)
-
Wyzwaniem w tworzeniu alternatyw mięsa jest krótki skład
-
Prezes Stock Polska: Propozycja podwyżki akcyzy jest drastyczna
-
Poznaj laureatów certyfikatów "Dobry produkt 2021"
-
Znamy nagrodzonych w konkursie "Food & Retail Awards 2021"
- Mleczarnia z Ciechanowa kupiła zakład w Ozorkowie
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
komentarze (0)