Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

KOWR zbada, ile żywności naprawdę marnuje się w Polsce

  • Autor: PAP
  • Data: 12-10-2019, 09:18
Program Gospostrateg m.in. zbada, ile żywności się marnuje, gdzie powstają straty i jakie są tego przyczyny. Część badawcza projektu powinna się zakończyć w marcu 2020 roku. - poinformował PAP Krajowy Ośrodek Wsparcie Rolnictwa.
KOWR zbada, ile żywności naprawdę marnuje się w Polsce
fot. shutterstock

Część badawczą projektu wykonują Instytut Ochrony Środowiska i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Celem jest zbadanie, ile faktycznie marnuje się żywności, gdyż nie ma aktualnych informacji na ten temat. Dane mówiące o tym, że straty roczne w Polsce wynoszą ok. 9 mln ton nie do końca są weryfikowalne.

Szacowanie skali marnowania żywności głównie polega na szerokim badaniu ankietowym, skierowanym do wszystkich podmiotów zajmujących się produkcją, handlem, dystrybucją czy przechowywaniem żywności. Ankiety trafią także do gospodarstw domowych i gastronomii. W tych ankietach zadawane są konkretne pytanie, gdzie i na jakim etapie są największe straty żywności, jaki jest tego powód.

Dalsza część artykułu (81%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!