• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Krajowy Plan Odbudowy - Jak może skorzystać branża spożywcza?

Krajowy Plan Odbudowy wzbudza wiele kontrowersji. Niewątpliwie może być jednak bardzo pomocny w rozwoju inwestycji branży spożywczej. Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności, wskazuje najbardziej perspektywiczne dla przemysłu żywnościowego punkty projektu KPO.
  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 12-04-2021, 08:02
Krajowy Plan Odbudowy - Jak może skorzystać branża spożywcza? Gospodarka Obiegu Zamkniętego
Krajowy Plan Odbudowy - Jak branża spożywcza może skorzystać?
  • Polska musi przedstawić Komisji Europejskiej do końca kwietnia 2021 r. Krajowy Plan Odbudowy
  • Nasz kraj jest jednym z największych beneficjentów unijnego Funduszu Odbudowy
  • Jak zapowiedziano, 20 proc. środków KPO ma być przeznaczonych dla przemysłu rolno-spożywczego
  • W tym 500 mln euro przewidziano na inwestycje w przetwórstwie rolno-spożywczym związane ze skracaniem łańcuchów dostaw; zakłada się wsparcie ok. 560 przedsiębiorstw

Polska jest jednym z największych beneficjentów unijnego Funduszu Odbudowy o wartości 750 miliardów euro. Do naszego kraju trafić ma 57 mld euro. Rządowy plan zagospodarowania tych środków poznaliśmy pod koniec lutego. To tzw. Krajowy Plan Odbudowy, który Polska musi przedstawić Komisji Europejskiej do końca kwietnia 2021 r.

Projekt KPO składa się z 5 komponentów:

A. Odporność i konkurencyjność gospodarki,
B. Zielona energia i zmniejszenie energochłonności,
C. Transformacja cyfrowa,
D. Efektywność, dostępność i jakość systemu ochrony zdrowia,
E. Zielona, inteligentna mobilność.

Jak zapowiedziano, 20 proc. środków KPO ma być przeznaczonych dla przemysłu rolno-spożywczego.  Przykładowo w komponencie A (Odporność i konkurencyjność gospodarki) 500 mln euro przewidziano na inwestycje w przetwórstwie rolno-spożywczym, związane ze skracaniem łańcuchów dostaw. W ramach tego zakłada się wsparcie ok. 560 przedsiębiorstw.

Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności, wskazuje na niektóre punkty projektu Krajowego Planu Odbudowy, które będą miały kluczowe znaczenie dla rozwoju przemysłu żywnościowego w Polsce. Pierwszym z nich jest punkt A1.1.3. Inwestycje związane ze skracaniem łańcucha dostaw w przetwórstwie rolno-spożywczym.

Cel tego punktu projektu to rozwój krótkich łańcuchów dostaw żywności; włączenie MŚP przetwórstwa rolno-spożywczego w gospodarkę o obiegu zamkniętym; odbudowa MŚP w sektorze rolno-spożywczym po pandemii COVID-19 oraz zwiększenie samowystarczalności w zakresie surowców białkowych do produkcji pasz, w tym pasz non-GMO.

– Skracanie łańcucha dostaw w przetwórstwie rolno-spożywczym to bardzo ważny obszar w rozwoju gospodarki żywnościowej w Polsce. Z jednej strony może sprzyjać większemu wykorzystaniu zasobów krajowych. Z drugiej strony sprzyjać zmniejszeniu marnotrawstwa surowców rolnych i zasobów naturalnych w Polsce. Skracanie łańcucha dostaw może oznaczać mniejszą liczbę pośredników pomiędzy rolnikami a przetwórcami i rynkiem. Jest to jak najbardziej słuszny kierunek. Byłoby bardzo wskazane, żeby w ramach skracania łańcucha dostaw powstał ogólnopolski projekt budowy spółdzielczych giełd rolnych w Polsce, wzorem takich jak ma Holandia, Francja  czy Niemcy. Tego typu projekt jest niezwykle potrzebny zarówno przetwórcom, jak i rolnikom – komentuje.

Drugim niezwykle ważnym punktem KPO dla branży rolno-spożywczej jest GOZ, czyli punkt A2.1.2. Inwestycje we wdrażanie technologii i innowacji środowiskowych, w tym związanych z GOZ.

– Dobrze, że gospodarka w obiegu zamkniętym została uwzględniona w projekcie KPO. Innowacje związane z zapobieganiem powstawania odpadów są bardzo ważne dla przemysłu żywnościowego. Produkcja żywności faktycznie generuje dużą liczbę odpadów środowiskowych, zarówno odpadów wynikających z procesów produkcji (np. ścieki), jak i odpadów opakowaniowych. Projekt KPO uwzględnia  możliwości inwestycji w tworzenie rynku surowców wtórnych, opracowania i testowania innowacyjnych technologii w zakresie wykorzystania odpadów jako surowców wtórnych, projektowania dla recyklingu, wydłużanie życia produktów i obniżanie negatywnego oddziaływania na środowisko na każdym etapie cyklu życia produktu. To bardzo ważne zagadnienia, szczególnie jeżeli popatrzymy na gospodarkę odpadami opakowaniowymi. Przed nami wdrożenie dyrektyw unijnych dotyczących zarówno single used plastic, jak i ROP – rozszerzonej odpowiedzialności producenta, które mają spowodować, że gospodarka odpadami opakowaniowymi będzie dużo bardziej efektywna i będzie pasowała do gospodarki o obiegu zamkniętym. Spora część tego dotyczy odpadów opakowaniowych po produktach żywnościowych. Moim zdaniem jest bardzo ważne, żeby inwestować i wspierać przedsiębiorstwa dodatkowymi środkami właśnie w innowacjach w tym zakresie – w tworzeniu innowacyjnych opakowań i innowacyjnych systemów dotyczących gospodarki odpadami. Tutaj przydałaby się inwestycja w system depozytowy dotyczący choćby opakowań jednorazowych po napojach. To jest właśnie tworzenie rynku surowców wtórnych, które potem wykorzystywane są do produkcji następnych opakowań. Z punktu widzenia bardzo wysokich poziomów zbiórki wyznaczonych przez Unię, które trzeba osiągnąć w poszczególnych typach surowców, w tym opakowaniach po żywności, obszar ten wydaje się niezwykle ważny zarówno pod względem środowiskowym jak również utrzymania konkurencyjności polskich firm – tłumaczy.

Następny obszar to inwestycje w budowę potencjału badawczego w sektorze żywnościowym, czyli punkt A2.2.2. Inwestycje w rozbudowę potencjału badawczego w sektorze żywnościowym - budowa i modernizacja infrastruktury w laboratoriach i instytutach badawczych.

– Patrząc na to, jak rozwija się gospodarka żywnościowa w Polsce i Unii Europejskiej, zakresy zdefiniowane w KPO można uznać za krytyczne i ważne. Z jednej strony mamy tutaj inwestycje w zapobieganie fałszerstwom żywności, co jest bardzo ważne zarówno pod względem wizerunkowym, bezpieczeństwa konsumentów, jak i naszej konkurencyjności na rynkach eksportowych. Bardzo ważne są badania w zakresie zwiększenia bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu produkcji żywności. Dodatkowo przewidziano również inwestycje w badania i rozwój nowych typów energii używanych w przemyśle żywnościowym. Przemysł żywnościowy należy do tych gałęzi gospodarki zarówno polskiej jak i UE, gdzie nakłady na badania i rozwój są jednymi z najniższych ze wszystkich sektorów gospodarki. Tymczasem  bez wsparcia tego obszaru trudno wyobrazić sobie rozwój oparty na innowacyjności, a co za tym idzie utrzymanie konkurencyjności sektora na rynku krajowym i zagranicznym  – podkreśla Andrzej Gantner.

Dla przemysłu spożywczego ciekawym i ważnym tematem może być też inwestycja w tworzenie branżowych centrów umiejętności z udziałem szkół zawodowych (punkt A3.1.1). Jak podaje projekt Krajowego Planu Odbudowy, realizacja tej inwestycji ma objąć utworzenie 120 branżowych centrów umiejętności, realizujących koncepcję centrów doskonałości zawodowej.

– Wszyscy wiemy, że przetwórstwo cierpi na niedobór kadry podstawowego i  średniego szczebla. Tutaj jak najbardziej jest miejsce do centrów umiejętności dla przemysłu żywnościowego. Funkcjonuje w Polsce rada sektorowa dotycząca kompetencji w przemyśle żywnościowym. Możliwość skorzystanie z tych środków i tworzenie takich zaawansowanych centrów, które wpływają na poziom kompetencji przyszłych pracowników i ich dopasowanie do szybko zmieniających się technologii oraz cyfryzacji procesów jest bardzo, bardzo ważne dla rozwoju naszej gospodarki – wskazuje wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Więcej w strefie PREMIUM.

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!