• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

LNG ekologiczną alternatywą dla branży spożywczej

Niższe opłaty środowiskowe i koszty energii, większa efektywność kotłowni – takie są korzyści ze stosowania LNG w przemyśle spożywczym. Potwierdza to inwestycja Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wykonana przez Barter SA.
  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 11-10-2016, 15:03
LNG ekologiczną alternatywą dla branży spożywczej
fot. Barter SA

Pod koniec września w Zakładzie Produkcji Mleczarskiej Mlekpol w Kolnie oficjalnie otwarto najnowszą inwestycję - nowoczesną linię technologiczną do produkcji serów. Serownia potrzebowała źródła zasilania m.in. dla nowej kotłowni, wyposażonej w dwa kotły o wydajności pięć ton pary każdy, a także do procesów technologicznych. Inwestorzy stanęli przed dylematem – czy modernizować 40-letnią, opalaną miałem węglowym kotłownię i instalować filtry, czy zainwestować w nową, zasilaną ekologicznym paliwem. Wybór padł na stację regazyfikacji skroplonego gazu LNG, którą zainstalowała białostocka spółka Barter SA.

20 razy mniej za opłaty środowiskowe

- W przemyśle spożywczym wykorzystanie LNG pozwala zakładom produkcyjnym spełnić rygorystyczne normy środowiskowe – mówi Andrzej Leonczuk, kierownik działu rozwoju instalacji LNG w Barter SA. - Zastosowanie gazu ziemnego jako paliwa w stosunku do węgla pozwala na redukcję emisji dwutlenku węgla o ponad 40 proc., tlenków azotu - o ponad 70 proc. , a tlenków siarki o ponad 99 proc. Dodatkową zaletą jest brak stałych odpadów spalania typu popiół czy żużel. Potwierdzają to doświadczenia kolneńskiego zakładu, w którym stacja działa od trzech miesięcy.

- Opłaty środowiskowe z tytułu zużycia miału wynosiły ok. 60 tys. zł rocznie – mówi Mirosław Borawski, dyrektor produkcji mleczarskiej zakładu w Kolnie. – Natomiast opłaty z tytułu użytkowania LNG szacowane są na poziomie 3 tys. zł rocznie.

Dzięki inwestycji zakład pozbawiony dostępu do sieci gazowej zyskał niezależne źródło energii, z możliwością jej magazynowania. Atutem LNG jest też zredukowana objętość, co znacząco obniża koszty transportu i magazynowania.

- Do chwili uruchomienia LNG zużywaliśmy 500 ton miału miesięcznie, teraz w tym samym czasie zużywamy 130 ton LNG - dodaje dyrektor Borawski. - Dzięki stacji LNG skroplony gaz jest też paliwem w pełni kontrolowalnym, umożliwiającym planowanie kosztów i precyzyjne zużycie. Spółka Barter na bieżąco monitoruje ilość gazu w stacji i w odpowiednim momencie dostarcza go cysternami.

Zastosowanie LNG w przemyśle spożywczym znacząco obniża koszty produkcji, ze względu na możliwość zastosowania technologii pozwalającej na równoczesne wytwarzanie ciepła, energii elektrycznej, chłodu w jednym procesie. 

- Stacje LNG z systemem kogeneracyjnym mogą zagwarantować bezpieczeństwo dostaw energii elektrycznej czy cieplnej, co ma istotne znaczenie dla zakładów, gdzie jakiekolwiek przerwy czy zakłócenia mogą spowodować znaczne koszty – dodaje Andrzej Leonczuk.


W przypadku Mlekpolu inwestycja w kotłownię opalaną gazem ziemnym pozwoliła na pięciokrotne zmniejszenie kosztów energii w porównaniu z kotłownią starego typu. Zwiększyła się też sprawność kotłów, a przede wszystkim szybkość reakcji nowej kotłowni na zmiany zapotrzebowania na parę, a to z kolei przekłada się na oszczędności w zużyciu pary. Nowe rozwiązanie ogranicza też koszty siły roboczej, bo kotłownia obsługiwana jest automatycznie.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!