Marnowanie żywności problemem polskich szkół
Banki Żywność w tym roku nagłaśniają temat zapobiegania marnowaniu żywności w szkołach. 16 Banków Żywności zorganizuje pikniki edukacyjne, warsztaty, happaningi i akcje dla przedszkolaków, uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i średnich oraz dla mieszkańców miasta. Partnerem Strategicznym Obchodów Światowego Dnia Żywności jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dzięki któremu Banki Żywności będą mogły dotrzeć do dzieci, uczniów, rodziców i nauczycieli z przekazem Nie marnuj jedzenia!.
W ramach obchodów Światowego Dnia Żywności, Federacja Polskich Banków Żywności publikuje Raport Nie marnuj jedzenia 2015. Z badań MillwardBrown na zlecenie Federacji, wynika, że niemal wszyscy (91 proc.) są zgodni , iż nauczyciele i pracownicy szkół powinni wprowadzić w szkołach działania ograniczające marnowanie żywności przez dzieci stołówki. Jak zatem rozwiązać problem marnowania żywności przez uczniów w szkołach? Jednym z innowacyjnych pomysłów może być możliwość zabierania przez uczniów niewydanych lub nieskończonych posiłków ze szkolnych stołówek, aby zjeść je w domu, podzielić się bliskimi lub samotnymi, ubogimi sąsiadami.
Aż 85 proc. ankietowanych popiera ten pomysł. Badania wskazują, że na spożywanie przez uczniów posiłków bez marnowania może mieć wpływ także reorganizacja przerwy śniadaniowej, tak, aby uczniowie mieli zapewnione jak najlepsze warunki do spożycia posiłku np. wydłużenie czasu przerwy (77 proc.).
Najbardziej poruszającym wynikiem jest opinia ankietowanych o polskich dzieciach, 3 na 4 osoby twierdzą, że dzieci w Polsce nie szanują jedzenia. - Bardzo niepokoi nas wynik badania -opinia Polaków jest jednoznaczna – dzieci w Polsce nie szanują żywności. To paradoks - milion dzieci żyje w skrajnym ubóstwie w Polsce i nie ma szans na regularne, odżywcze posiłki, skąd zatem brak szacunku do żywności? Efektem braku szacunku jest właśnie marnowanie jedzenia i zanik wrażliwości na osoby
żyjące w biedzie. Banki Żywności chcą budować świadomość problemu wśród najmłodszych. Dlatego też w tym roku kierujemy nasz przekaz zwłaszcza do dzieci, uczniów, rodziców i nauczycieli - komentuje badania Marek Borowski, prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Jakie są najczęstsze powody wyrzucania żywności?
-
Setki ton żywności trafiają do Kieleckiego Banku Żywności
-
Wielkanoc 2022. Ile wydamy na zakupy?
-
Kantar: na święta wielkanocne przygotowujemy za dużo jedzenia
-
Ceny żywności, czyli teoria kontra praktyka (podcast)
-
Oto pozytywny skutek wzrostu cen żywności! Influencerzy zaniepokojeni
-
7 sposobów, jak nie marnować żywności kupionej na Święta
-
Skromna Wigilia. Co znajdzie się na świątecznym stole?
-
Żabka przeciwna marnowaniu żywności. Namawia na "Dobrą Paczkę"
-
Lidl: po krzywych burakach sprzedaje krzywe marchewki
- Bakalland: Polska ma szansę wzmocnić się na obecnym kryzysie
- Spomlek: Wzrost kosztów zmieni cały rynek mleczarski
komentarze (0)