Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Biznes i technologie

Mikroplastik powszechny w wodach wokół Japonii

  • Autor: PAP
  • Data: 30-12-2020, 08:30
Nowe metody badawcze pozwoliły na zidentyfikowanie powszechnego występowania mikroplastiku w wodach oceanicznych wokół Japonii – poinformowali naukowcy na łamach pisma „Science of the Total Environment”.

Plastikowe przedmioty oraz tkaniny pod wpływem oddziaływania mechanicznego rozpadają się na drobne elementy, tworząc tzw. mikroplastik. Cząsteczki mikroplastików mogą przemieszczać się w powietrzu lub wodzie. Ze środowiska przedostają się do wnętrza organizmów. Zagrażają również ludziom, którzy spożywają ryby i inne owoce morza. Szkodliwy wpływ mikroplastików na środowisko polega również na tym, że mogą się na nich przemieszczać patogeny, takie jak bakterie, zagrażające organizmom.

"Prowadzono dotąd wiele badań dotyczących większych fragmentów plastiku w oceanie - opisuje główna autorka artykułu, Christina Ripken z Instytutu Nauki i Technologii na Okinawie (Japonia). - Jednak te mniejsze fragmenty, poniżej pięciu mm średnicy, nie znajdowały się w centrum uwagi. Ważne było zbadanie ich obecności i możliwego wpływu na organizmy żywe".

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!