Ministerstwo dobrze ocenia nadzór nad jakością żywności
- Autor: PAP
- Data: 06-05-2021, 15:36
Konsolidacja nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych zwiększyła efektywność kontroli, może ona sprawdzać żywność u producentów, w sklepach i w lokalach gastronomicznych. W 2020 r. skontrolowano 1,7 tys. podmiotów - powiedział wiceminister rolnictwa Ryszard Bartosik.

Nadzór nad jakością żywności jest efektywny /fot. Unslpash
- Od 1 lipca 2020 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przejęła od Inspekcji Handlowej nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w obrocie detalicznym.
- Obecne uprawnienia umożliwiają IJHARS sprawdzanie jakości handlowej żywności na 3 etapach tj. u producentów (czym inspekcja zajmowała się przed 1 lipca 2020 r.) oraz dodatkowo w sklepach i w lokalach gastronomicznych.
- W 2020 r. IJHARS podczas planowych kontroli (tj. obejmujących wszystkie województwa w kraju) skontrolowała ponad 1700 podmiotów działających na rynku spożywczym.
komentarze (0)