Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Biznes i technologie

Ministerstwo dobrze ocenia nadzór nad jakością żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 06-05-2021, 15:36
Konsolidacja nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych zwiększyła efektywność kontroli, może ona sprawdzać żywność u producentów, w sklepach i w lokalach gastronomicznych. W 2020 r. skontrolowano 1,7 tys. podmiotów - powiedział wiceminister rolnictwa Ryszard Bartosik.
Ministerstwo dobrze ocenia nadzór nad jakością żywności
Nadzór nad jakością żywności jest efektywny /fot. Unslpash

  • Od 1 lipca 2020 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przejęła od Inspekcji Handlowej nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w obrocie detalicznym.
  • Obecne uprawnienia umożliwiają IJHARS sprawdzanie jakości handlowej żywności na 3 etapach tj. u producentów (czym inspekcja zajmowała się przed 1 lipca 2020 r.) oraz dodatkowo w sklepach i w lokalach gastronomicznych.
  • W 2020 r. IJHARS podczas planowych kontroli (tj. obejmujących wszystkie województwa w kraju) skontrolowała ponad 1700 podmiotów działających na rynku spożywczym.
Dalsza część artykułu (87%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!