Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

MRiRW: KE proponuje złagodzenie zakazu krzyżowego karmienia zwierząt białkami

Komisja Europejska chce dopuścić tzw. „krzyżowe” stosowanie przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego w żywieniu trzody chlewnej i drobiu - poinformował resort rolnictwa. Zakaz stosowania białek zwierzęcych w paszach został wprowadzony z powodu choroby szalonych krów.


Autor: PAP
Data: 28-02-2020, 12:23

Polska od lat zabiega o przywrócenie skarmiania krzyżowego mączek mięsno-kostnych. "To znakomite białko pochodzące z odpadów poubojowych" - skomentował minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

Przypomniał, że całkowity zakaz wprowadzono w czasach kiedy szalała w Europie choroba BSE (szalonych krów - PAP). Jak mówił, teraz Komisja Europejska podała bardzo dobrą wiadomość - jest ona otwarta na przyjęcie konkretnej decyzji w sprawie przywrócenia skarmiania mączkami mięsno-kostnymi, oczywiście z wykluczeniem skarmiania tym samym gatunkiem. Dodał, że są już na tyle skuteczne i proste metody kontroli paszy, które pozwalają na ustalenie, z jakiego gatunku zwierzęcia pochodzi białko tam używane.

Zdaniem ministra, Europa nie może być uzależniona od białka importowanego w tak ogromnej ilości jak to miało miejsce dotąd. Przywrócenie skarmiania krzyżowego wraz z programami białkowymi może bardzo mocno obniżyć ceny żywności, szczególnie mięsa drobiowego i wieprzowego, obniży bowiem koszty pasz. "To będzie bardzo korzystne dla konsumentów" - podkreślił Ardanowski.

W tym tygodniu w Brukseli w tej sprawie odbyło się spotkanie Grupy Roboczej Komisji Europejskiej. Rozmowy dotyczyły możliwości wprowadzenia zmian legislacyjnych pozwalających na dopuszczenie do stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich (drób, trzoda chlewna) przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego.

Zgodnie z zaproponowanymi przez KE zmianami, planowane jest dopuszczenie tzw. "krzyżowego" stosowania przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego w żywieniu trzody chlewnej i drobiu. Oznacza to, że w żywieniu trzody chlewnej można będzie stosować białka pozyskane z produktów drobiowych i odwrotnie. Ponadto będzie możliwe żywienie trzody chlewnej oraz drobiu przetworzonymi białkami wyprodukowanymi z owadów hodowlanych.

Zakaz dodawania białek zwierzęcych do pasz został wprowadzony w 2001 roku po w wybuchu epidemii choroby szalonych krów (BSE). Wówczas uznano, że jedną z przyczyn pojawienia się tej choroby jest karmienie bydła mączkami pochodzącymi od krów. Rozmowy na temat przywrócenia wykorzystywania białek w żywieniu zwierząt trwały w UE od kilkunastu lat. Argumentem przeciw była niemożność identyfikacji białek.

Przedstawiciel Komisji wyjaśnił, że wprowadzenie zmian jest obecnie możliwe, gdyż pomyślny proces przeszły metody laboratoryjne pozwalające na wykrycie jakie białka zastosowano w paszach.

więcej informacji:

karmienie zwierząt RSS ALERT    /    żywienie zwierząt RSS ALERT    /    pasze RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    Komisja Europejska RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.172.52
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!