Najgorzej oznakowane są soki i nektary
74,4 proc. soków i nektarów jest źle oznakowane. Najczęstszym błędem jest niezgodna z przepisami nazwa produktu - wynika z kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w 2010 r.
Drugie miejsce, pod względem niewłaściwego znakowania zajmują miody. Aż 66 proc. etykiet skontrolowanych partii zawierało błędy. Do najczęstszych można zaliczyć brak nazwy produktu i kraju pochodzenia surowca.
Trzecie miejsce należy do tłuszczy do smarowania, innych niż mleczne - np. margaryn. 55 proc. skontrolowanych produktów było źle oznakowanych. Producenci nie ujawniali na etykietach soli i emulgatorów. Ponadto, starali się wprowadzić klientów w błąd szatą graficzną typową dla masła.
Wśród najczęściej kwestionowanych kategorii produktów żywnościowych inspektorzy IJHARS wskazują także na: makarony (51 proc. partii było źle oznakowane), wyroby garmażeryjne (48,6 proc.), oraz pieczywo (48,5 proc.).

CENY HURTOWE
margaryna

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.