Partner portalu
partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Naukowcy: Produktów spożywczych nie trzeba dezynfekować

Przedmiotów przyniesionych z zewnątrz, np. zakupów, nie trzeba poddawać "kwarantannie". Produkty spożywcze można umyć, jeśli nie znajdowały się w opakowaniu, jednak nie trzeba ich dezynfekować – mówili eksperci z WUM na konferencji prasowej dotyczącej higieny.

Naukowcy: Produktów spożywczych nie trzeba dezynfekować
Zakupów spożywczych nie trzeba poddawać "kwarantannie" - radzą eksperci. fot. shutterstock

Autor: PAP
Data: 01-07-2020, 14:51

Podczas środowej konferencji prasowej online pod hasłem "Czysty spokój" przypomniano, że Polska pod względem nowych przypadków zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2 jest w Unii Europejskiej na 2. miejscu, zaraz po Szwecji. Ministerstwo Zdrowia poinformowało w środę rano, że badaniami laboratoryjnymi potwierdzono zakażenia kolejnych 382 osób. Jednak - jak zapewnił wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński - średnia z ostatniego tygodnia wskazuje, że liczba nowych infekcji w naszym kraju spada.

Mikrobiolog i wirusolog z Katedry i Zakładu Mikrobiologii Lekarskiej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego dr hab. Tomasz Dzieciątkowski podkreślił podczas tej konferencji, że nadal bardzo ważne jest noszenie maseczek oraz dbanie o higienę, szczególnie rąk, i używanie odpowiednich środków dezynfekujących.

"Koronawirus SARS-CoV-2 w 95 proc. zakażeń rozprzestrzenia się drogą kropelkową, dlatego ważne jest używanie maseczek ochronnych i staranne mycie oraz dezynfekowanie rak" - podkreślił. Dodał, że patogen ten nie jest zbyt odporny, nie należy do "pancernych wirusów", żeby go zniszczyć, wystarczy użyć nawet wody z mydłem. Jego osłonę stanowią lipidy (tłuszcze), które łatwo rozpuścić, np. środkami na bazie alkoholu.

Specjalista przypomniał, że koronawirus SARS-CoV-2 może przebywać w powietrzu do trzech godzin, po tym jak osoba zakażona kichnęła lub zakaszlała. Na przedmiotach może się utrzymywać znacznie dłużej. Najkrócej, bo zaledwie 4 godziny, przeżywa na powierzchni miedzianej, ale na kartonach wytrzymuje już 24 godziny, a na plastikach i stali nierdzewnej - nawet 72 godziny.

Do dezynfekcji - zapewniał - poza środkami na bazie alkoholu powinno się używać detergentów oraz preparatów zawierających podchloryn sodu. Lepiej się one sprawdzają, niż ocet, soda oczyszczona lub kwasek cytrynowy.

Zdaniem dr. Dzieciątkowskiego przedmiotów przyniesionych z zewnątrz, np. zakupów, nie trzeba poddawać "kwarantannie". Produkty spożywcze można umyć, jeśli nie znajdowały się w opakowaniu, jednak nie trzeba ich dezynfekować. Skuteczna jest obróbka termiczna żywności w temperaturze powyżej 65 st. C. "Chleb można podgrzać do 200 st. przez 2 minuty bez utraty jego właściwości" - przekonywał.

więcej informacji:

koronawirus RSS ALERT    /    Covid-19 RSS ALERT    /    żywność RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.200.218.187
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!