• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Niepokojący wzrost liczby przypadków zakażenia salmonellą

Liczba przypadków zakażenia bakterią salmonelli w wyniku spożycia zakażonej żywności wzrosła w UE od 2014 roku o 3 proc., co jest "niepokojącą zmianą" po dekadzie tendencji spadkowej - wynika z opublikowanego we wtorek raportu unijnych agencji.
  • Autor: PAP
  • Data: 12-12-2017, 17:39
Niepokojący wzrost liczby przypadków zakażenia salmonellą
Fot. Fotolia

Bakteria salmonelli w 2016 roku była w UE główną przyczyną występowania chorób przenoszonych przez żywność; stanowiła 22,3 proc. takich przypadków, w porównaniu z 11,5 proc. w 2015 roku - czytamy w raporcie Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

W sumie w 2016 roku wykryto w Unii Europejskiej 94 530 przypadków zakażenia człowieka salmonellą. Salmonella enteritidis - najbardziej popularny serotyp bakterii salmonelli, wywołujący zakażenie w wyniku spożycia głównie jajek czy drobiu - był przyczyną 59 proc. wszystkich przypadków tej choroby odnotowanych w UE w roku 2016 r. W tym czasie do szpitala z tej przyczyny trafiło 1 766 osób, a 10 zmarło - wynika z dokumentu.

"Wzrost, który wykazały nasze dane kontrolne, jest niepokojący i przypomina, że musimy być czujni" - powiedział szef zespołu badawczego ECDC Mike Catchpole.

Zakażenie bakterią salmonelli może powodować biegunkę, gorączkę, skurcze żołądka i wymioty. Objawy te zazwyczaj występują między pierwszym a trzecim dniem od zakażenia i trwają od czterech do siedmiu dni. W skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do śmierci.

W raporcie unijnych agencji czytamy ponadto, że w krajach Wspólnoty często dochodzi także do zakażenia bakterią campylobacter, występującą w mięsie drobiowym. W 2016 roku odnotowano o ponad 6 proc. więcej takich przypadków niż w roku poprzednim; zmarło jednak jedynie 0,03 proc. dotkniętych zatruciem. Z kolei w wyniku zakażenia bakterią listeria zmarło w 2016 roku w Unii Europejskiej 247 osób; w tym czasie zarejestrowano ponad dziewięcioprocentowy wzrost liczby przypadków zakażenia tą bakterią.

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!