Nowe przepisy. Nowa żywność. Owady i klonowane steki wchodzą do menu
- Autor: PAP
- Data: 08-11-2015, 09:22
Jak informuje gazeta.pl za przyjęciem nowych przepisów głosowało 359 posłów, przeciw było 202, a wstrzymało się 127 posłów. Dotychczasowe przepisy dotyczące nowej żywności pochodzą z 1997 roku. Od tego czasu pojawiły się nowe surowce, półprodukty i technologie wytwarzania żywności. Nowelizacja prawa była potrzebna ze względu na postęp naukowo-techniczny.
Nowa żywność to nowy produkt lub nowy składnik żywności, które do tej pory nie były w znacznym stopniu wykorzystywane w UE do spożycia przez ludzi, nowe na rynku albo wywarzane nieznanymi dotąd metodami produkcji. Do nowej żywności zaliczamy m.in. owady, nanomateriały, grzyby, glony czy barwniki spożywcze. Należy przy tym podkreślić, że do nowej żywności zalicza się także produkty tradycyjne pochodzące spoza UE.
Zgodnie z uchwalonymi przepisami nowa żywność będzie podlegać jednolitej w całej UE procedurze oceny bezpieczeństwa i autoryzacji. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) będzie przeprowadzać ocenę, jeśli uzna, że taka żywność może mieć wpływ na ludzkie zdrowie - pisze gazeta.pl. Zgodnie ze stanowiskiem posłów w trakcie negocjacji przepisy będą regulować także autoryzację żywności pochodzącej ze sklonowanych zwierząt do czasu, kiedy zostanie uchwalone nowe prawo dotyczące tej kwestii oraz definicji nanomateriałów i zasad testowania na zwierzętach.
Przepisy muszą zostać jeszcze zaaprobowane przez państwa członkowskie, by mogły wejść w życie. Dotychczas unijne przepisy pozwalały na wykorzystanie insektów do produkcji karmy i paszy dla zwierząt. Tymczasem w Wielkiej Brytanii, Belgii i Holandii lokalne interpretacje prawa, dotyczące tzw. "nowej żywności", umożliwiają już sprzedaż towarów z owadów w sklepach. Najczęściej są one dostępne w postaci gotowych potraw.
Nasiona chia, flawonoidowy ekstrakt z lukrecji gładkiej czy koncentraty białkowe śruty rzepakowej - to tylko niektóre z przykładów tzw. nowej żywności.
Nad tym „Co będziemy jedli w roku 2025” zastanawiali się wspólnie dziennikarze z całej Unii Europejskiej. To co nowe i nowatorskie dla mieszkańców Europy, nie jest niczym nowym w innych zakątkach świata. Świerszcze, termity, mrówki, karaluchy - są przysmakami dla blisko 80 procent ludzi na świecie. Specjaliści przekonują, że warto po nie sięgnąć, bo są bogate w wartości odżywcze. Ciało pasikonika zawiera około 20 procent biała i tylko 6 procent tłuszczu. Świerszcze są bogate w wapń, termity - żelazo.
Za jadalne uchodzi ponad dwa tysiące gatunków owadów. Tylko w Meksyku zjada się około 500 różnego rodzaju insektów, w Afryce - blisko 250 gatunków. W Azji to po prostu składnik codziennej diety. Na bazarze w Tajlandii można kupić na wagę koniki polne, wodne pluskwiaki czy jedwabniki. Na Bali jada się ważki, w Chinach - pijawki.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Francuska firma zainwestuje 100 mln euro w produkcję białka z owadów
-
HiProMine pozyskał 26 mln zł na rozwój
-
Do spróbowania jadalnych owadów łatwiej przekonać kobiety (wideo)
-
HiProMine chce produkować kosmetyki i leki
-
Jedzenie owadów sprzyja wzrostowi mięśni tak jak białko zwierzęce
-
mięso na wtorek
Robaki z paki chcą przekonać Polaków do jadalnych owadów
-
Hiszpański producent larw z owadów myśli o ekspansji
-
Larwy chrząszcza żywnością w świetle prawa UE
-
Korea Płd.: Owady napędzą przemysł spożywczy?
-
Jadalne owady. UE zatwierdziła produkcję żywności z mącznikiem młynarkiem
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)