Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Nowi faworyci pracodawców

Automatyzacja i robotyzacja procesów w firmach spożywczych znajdują odzwierciedlenie w strukturze poszukiwanych pracowników - mówi dr Urszula Kłosiewicz-Górecka z Zespołu Foresightu Gospodarczego w Polskim Instytucie Ekonomicznym.

Nowi faworyci pracodawców
Po lewej: dr Urszula Kłosiewicz-Górecka, fot materiały prasowe; po prawej fot. shutterstock

Autor: Olimpia Wolf, portalspozywczy.pl
Data: 19-03-2021, 15:30
  • Rośnie zapotrzebowanie na specjalistów ds. jakości produktów, menedżerów produktów świeżych, kontrolerów jakości, jak również specjalistów w zakresie technologii opakowań.
  • Rosnący wskaźnik osób zaszczepionych w naszym i sąsiadujących krajach stopniowo powinien otwierać rynek pracy dla obcokrajowców.

- Przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, w porównaniu z innymi sektorami gospodarki, takimi jak zakwaterowanie, usługi gastronomiczne, działalność związana z kulturą, rozrywką i rekreacją, stosunkowo dobrze sobie radzą w czasie pandemii COVID-19. Nie odnotowano niepokojących spadków zatrudnienia, chociaż z badania PIE wśród przedsiębiorstw, w tym przemysłu spożywczego wynika, że w 2020 r. podejmowanymi działaniami związanymi z kapitałem ludzkim były, szczególnie przez mikrofirmy, redukcje wynagrodzeń i zatrudnienia - mówi serwisowi portalspozywczy.pl dr Urszula Kłosiewicz-Górecka z Zespół Foresightu Gospodarczego w Polskim Instytucie Ekonomicznym.

- Charakterystyczny przy tym był większy udział firm, szczególnie w grupie mikro i małych, które obniżały wynagrodzenia pracownikom niż tych, które zmniejszyły zatrudnienie. Jest to przejaw doceniania i zarazem ochrony tego zasobu firmy, zwłaszcza w kontekście ewentualnych trudności z rekrutacją nowych pracowników do prac sezonowych - dodaje.

- Pandemia COVID-19 postawiła przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego przed wyzwaniami związanymi z realizacją rozszerzonych zadań w sytuacji dynamicznie zmieniającego się i trudnego do przewidzenia otoczenia oraz ograniczonej dostępności firmy do zasobów ludzkich, np. niewystarczającej liczba pracowników, w tym o określonych kompetencjach. Dla przedsiębiorstw przemysłu spożywczego wyzwaniem stało się zapewnienie harmonijnej produkcji żywności i sprawności dostaw oraz bezpieczeństwa sanitarnego artykułów żywnościowych w zmieniających się łańcuchach dostaw. Firmy muszą też uwzględniać nowe potrzeby i preferencje zakupowe konsumentów, aby sprostać narastającej konkurencji w sektorze - tłumaczy.

Jak wygląda obecnie zatrudnianie cudzoziemców? Z badania PIE przedsiębiorstw z listopada 2020 r. wynika, że tylko około 14 proc. firm przemysłowych zatrudniało w 2020 r. cudzoziemców, a chęć ich zatrudnienia w 2021 r. wyraziła blisko ¼ badanych przedsiębiorstw.

więcej informacji:

Urszula Kłosiewicz-Górecka RSS ALERT    /    PIE RSS ALERT    /    Polski Instytut Ekonomiczny RSS ALERT    /    pandemia RSS ALERT    /    praca RSS ALERT    /    zatrudnienie RSS ALERT    /    przemysł spożywczy RSS ALERT    /    firmy spożywcze RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.27.11
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!