Obsługa logistyczna produktów mrożonych jest najbardziej wymagająca
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 22-04-2016, 10:28

Flota przeznaczona do przewozu produktów w temperaturze poniżej -18 st. C musi być w pełni sprawna i wyposażona w urządzenia umożliwiające rejestrację i wydruk pomiaru temperatury. Niezbędne jest wprowadzanie i utrzymywanie standardów oraz procedur dotyczących obsługi tego typu produktów, a także zaangażowanie i uświadomienie pracowników biorących udział w procesie. Wymagania temperaturowe dla asortymentu mrożonego, w szczególności lodów i wyrobów głęboko mrożonych, generują wysokie koszty zużycia energii.
W przypadku transportu możemy mówić o kosztach wyższych o około 20% od kosztów transportu
w warunkach chłodniczych (temperatura powyżej 0 st. C). Koszt energii związany z utrzymaniem specjalistycznych powierzchni magazynowych, wyposażonych w odpowiednie agregaty oraz śluzy chroniące przed wymianą powietrza z zewnątrz, jest około dwa razy wyższy od kosztów związanych z utrzymaniem temperatury kontrolowanej powyżej 0 st. C. Należy również liczyć się z wyższymi kosztami pracowniczymi ze względu na warunki pracy – wyjaśnia Joanna Horodecka.
komentarze (0)