Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Obyś jadł w ciekawych czasach… Co wpłynęło na biznes spożywczy w 2016 roku?

  • Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 19-12-2016, 09:52
Widmo zmian administracyjno-prawnych, kurczące się bezrobocie, wpływająca na eksport sytuacja w światowej polityce czy choćby zmiany trendów na rynku FMCG – z tymi wyzwaniami musiały się zmierzyć firmy spożywcze w Polsce w mijającym 2016 roku. Czy coś może je jeszcze zaskoczyć w najbliższych miesiącach?
Obyś jadł w ciekawych czasach… Co wpłynęło na biznes spożywczy w 2016 roku?
fot. shutterstock.com

2016 rok przyniósł szereg zapowiedzi zmian przepisów dotyczących przemysłu rolno-spożywczo-handlowego w Polsce. Upłynął on choćby pod znakiem wielkiego „boju” o kształt podatku handlowego, który wywołał szereg spekulacji, kto nam nim zyska, a kto straci najbardziej – zagraniczne czy może polskie sieci handlowe, dostawcy, czyli de facto producenci żywności czy może sami konsumenci? Niektóre sieci otwarcie komunikowały firmom, z którymi współpracują, że będą oczekiwać rabatów. We wrześniu podatek został zakwestionowany przez Komisję Europejską, więc po trwającej prawie rok batalii wciąż nie znamy szczegółów, ale w międzyczasie do puli planowanych zmian, dołączyła presja ze strony planowanego ograniczenia handlu w niedziele oraz procedowana ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi. Ten ostatni projekt – według producentów żywności – ma paradoksalnie ograniczyć rolę mniejszych dostawców, a nie ją wzmocnić. Jak ostrzega Polska Federacja Producentów Żywności, jeżeli nie uda się doprecyzować tej ustawy, to może się skończyć tym, że przetwórcy będą usiłowali minimalizować swoje ryzyko poprzez zaopatrywanie się u pośredników, również zagranicznych, których polskie regulacje nie będą dotyczyły.

Żeby tego było mało, producenci żywności liczą się z większymi kosztami w najbliższym czasie. Mowa tu m.in. o nowym Prawie wodnym, którego wejście w życie planowane było na 1 stycznia 2017 r., choć już teraz wiadomo, że termin zostanie przesunięty. Początkowe stawki zaproponowane przez resort środowiska wiosną 2016 r. mocno zaskoczyły firmy, które nawet otwarcie mówiły, że nowa regulacja „utopi” polski przemysł żywnościowy. Po konsultacjach udało się ustalić, że nowe stawki za pobór wody do produkcji żywności i napojów wyniosą 70 gr za 1 m3. Jest to stawka niższa od tej, która obowiązuje w Czechach i Niemczech, choć to jednak wciąż 7 razy więcej niż np. firmy napojowe płacą obecnie.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!