Omni3D: Technologia "druku żywności" nie ma szans wejść do hal produkcyjnych
- Autor: portalspozywczy.pl, PB
- Data: 17-05-2014, 14:49

- Nie czyniąc materiału niejadalnym trzeba go tak modyfikować, aby pasował do drukarek, czyli dał się wyciskać przez wąską strzykawkę. Musi on mieć zatem odpowiednią gęstość. Druga kwestia to szybkość stygnięcia tego materiału - aby położyć kolejną warstwę, poprzednia musi wystygnąć - tłumaczy.
Dlatego, jak mówi drukarki 3D są przydatne tylko w przypadku produkowania krótkich serii. - Mówi się o ograniczeniu do 1 tys. sztuk, ale może to być na tyle duże ograniczenie czasowe, że dla producenta już taka produkcja się nie opłaca. W związku z tym, biorąc pod uwagę dzisiejszą technologię, druk 3D raczej nie ma szans wchodzić do hal produkcyjnych, bo tradycyjne metody są szybsze i skuteczniejsze - ocenia Kamil Dziadkiewicz.
komentarze (0)