Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Opublikowano nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Nowe regulacje wybranych obszarów wspólnotowego prawa żywnościowego, a także konieczność doprecyzowania wybranych procedur, wpłynęły na wprowadzenie zmian w krajowych przepisach. Największe znaczenie dla branży spożywczej ma opublikowana 8 lutego br. ustawa o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw.

  • Źródło www.igifc.pl

Autor: Joanna Soczewińska - Doradca ds. Bezpieczeństwa Żywności, IGI Food Consulting
Data: 10-02-2010, 10:28

Konsekwencje wejścia w życie tego aktu prawnego będą dotyczyły wielu obszarów działalności podmiotów branży spożywczej. Najważniejsze zmiany wynikające z nowelizacji dotyczą:

  • odwołania do unijnych definicji aromatów, enzymów, substancji dodatkowych oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, oświadczenia zdrowotnego i składnika odżywczego,
  • zmiany definicji naturalnej wody mineralnej,
  • określenia urzędowych kompetencji dotyczących stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych,
  • wprowadzenia nowych definicji m.in.: podmiotu zajmującego się recyklingiem, podmiotu działającego na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zakładu działającego na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • rezygnacji z zamkniętego wykazu grup środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, 
  • wprowadzenia obowiązku elektronicznego składania powiadomień o zamiarze wprowadzenia raz pierwszy do obrotu określonych grup środków spożywczych,
  • rozszerzenia listy jednostek wydających opinie o produktach objętych powiadomieniem o Zespół ds. Suplementów Diety,
  • rozszerzenia listy podmiotów, dla których wystarczająca jest rejestracja bez konieczności zatwierdzania zakładu, m.in. o gospodarstwa agroturystyczne, podmioty produkujące wina gronowe z upraw własnych w ilości poniżej 1000 hl/rok, apteki, punkty apteczne, hurtownie farmaceutyczne, sklepy zielarskie, przedsiębiorców prowadzących sprzedaż innych niż żywność produktów oraz wprowadzających do obrotu żywność opakowaną trwałą mikrobiologicznie, zakłady produkujące lub wprowadzające do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, producentów gazów technicznych,
  • likwidacji obowiązku przechowywania próbek własnych potraw przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego.

Ustawa o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw została uchwalona przez Sejm w dniu 8 stycznia br., 20 stycznia ustawę podpisał Prezydent RP, a 8 lutego została opublikowana w Dzienniku Urzędowym Nr 21 pod poz. 105. Większość przepisów ustawy wejdzie w życie 30 dnia po publikacji, czyli 10 marca 2010 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

IGI Food Consulting RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.62.49
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!