Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Biznes i technologie

Palenie i otyłość zwiększają ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19

  • Autor: PAP
  • Data: 24-09-2020, 08:49
Wysokie BMI i używanie tytoniu podnoszą ryzyko poważnych problemów przy zakażeniu koronawirusem SARS-CoV-2, w tym ryzyko wystąpienia sepsy - wykazało badanie, w którym porównano genetyczne predyspozycje chorych na COVID-19 do palenia i otyłości z ryzykiem powikłań zakażenia.
Palenie i otyłość zwiększają ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19
Palenie i otyłość zwiększają ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19/ fot. shutterstock

Zespół badaczy z Wielkiej Brytanii, Norwegii i USA przeanalizował dane na temat ponad 3 tys. pacjentów z ciężkim przebiegiem COVID-19 i 10 tys. osób, które przebyły sepsę. Naukowcy sprawdzili m.in. genetyczne predyspozycje do palenia i otyłości.

Jak wyjaśniają, w typowych badaniach bierze się pod uwagę wpływ palenia czy otyłości na różne parametry zdrowotne. Wyniki bywają jednak niejednoznaczne.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!