• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Państwa unijne mają obowiązek śledzenia zawartości akrylamidu w żywności

18 maja br. na stronie EFSA został opublikowany raport zawierający wyniki z monitoringu poziomów akrylamidu w niektórych środkach spożywczych. Państwa członkowskie mają obowiązek śledzenia jego zawartości w żywności w latach 2007-2009. Opublikowany raport zawiera dane za rok 2008.
  • www.igifc.pl
  • Autor: Joanna Soczewińska, doradca ds. bezpieczeństwa żywności IGI Food Consulting
  • Data: 20-05-2010, 17:39

Akrylamid jest organicznym związkiem chemicznym, który powstaje podczas przygotowywania w wysokich temperaturach (np. smażenie, pieczenie) szerokiej gamy produktów spożywczych zawierających węglowodany i białka. Dotyczy to zarówno domowego przygotowywania produktów spożywczych, jak również wytwarzania ich na skalę przemysłową.

Początkowo substancja ta znana była tylko z zastosowania przemysłowego, w takich procesach jak produkcja plastiku, gum, papieru i kosmetyków. Opisy następstw przypadkowych epizodów narażenia pracowników przemysłu na wysokie stężenie akrylamidu doprowadziły do uznania go za substancję neurotoksyczną. W 2002 r. związek ten został wykryty także w środkach spożywczych poddawanych obróbce termicznej.

W raporcie za 2008 rok podane są dane z 22 krajów członkowskich oraz z Norwegii. W sumie przeanalizowano ponad 2000 próbek żywności z kategorii: frytki, chipsy ziemniaczane, produkty ziemniaczane do przygotowania w domu, pieczywo, płatki śniadaniowe, ciastka, kawa, żywność dla niemowląt w słoiczkach, produkty zbożowe przetworzone przeznaczone dla niemowląt oraz inne produkty. Przedstawiono prawie 3500 wyników dotyczących zawartości akrylamidu w środkach spożywczych.

Raport wskazuje, że w produktach z kategorii: chipsy ziemniaczane, kawa instant oraz zamienniki kawy poziom akrylamidu jest znacząco wyższy w porównaniu z wynikami za rok poprzedzający. Z drugiej strony - wyniki próbek środków spożywczych m.in. z grup: frytki, produkty ziemniaczane do przygotowania w domu, herbatniki dla niemowląt oraz muesli i płatki owsiane wykazały niższe poziomy tego związku w porównaniu z rokiem 2007.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!